Het buurtschap Crailo heeft grootse (en vooral duurzame) mobiliteitsplannen voor een nieuw te ontwikkelen wijk. Het buurtschap streeft niet alleen een lage parkeernorm na, maar wil ook voorzien in (elektrische) deelauto’s, deelfietsen, hubs en op zonne-energie werkende oplaadstations voor elektrische auto’s. XTNT gaat het duurzame mobiliteitsconcept verder ontwikkelen.

“Less is more”, steeds meer stedenbouwkundigen lijken zich hieraan vast te houden bij het ontwerpen van nieuwe woonwijken. Niet dat deze wijken een kale en sobere inrichting krijgen, integendeel! Maar door de parkeernorm in deze nieuwe wijken laag te houden (‘less’), is er meer ruimte voor andere voorzieningen, zoals groen (‘… is more!’). Dit zorgt niet alleen voor een aantrekkelijker straatbeeld vrij van overtollig ‘blik’, maar draagt ook bij aan de gezondheid van de bewoners. Een win-win dus!

Minder is beter

Het buurtschap Crailo, gelegen in de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren, is één van de gebieden waar ze de ‘minder is beter’ filosofie actief nastreven. In een nieuw te ontwikkelen wijk, gelegen op een voormalig kazerneterrein midden in de natuur, staan duurzaamheid en ecologie centraal.

Mogelijkheden duurzaam concept verkennen

XTNT is gevraagd om het duurzame mobiliteitsconcept voor Crailo verder te ontwikkelen. Onze collega’s Joep, Geert, Gerard en Danique gaan de mogelijkheden voor het concept verkennen: hoe ziet zo’n duurzaam concept er uit? Welke mogelijke aanbieders voor deelmobiliteitssystemen zijn er? En is er eigenlijk wel markt voor zo’n wijk? Een hele uitdaging, want het gaat niet alleen om een relatief nieuwe ontwikkeling, de wijk en haar ontsluiting komen te liggen op het grondgebied van maar liefst zes verschillende partijen. Om de wijk tot een succes te maken, is samenwerking met zowel het Rijk, de provincie, en de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren onmisbaar. Een hele kluif, maar wel een hele mooie opdracht waar Joep, Geert, Gerard en Danique met veel plezier aan werken!

Meer weten?

Wil je meer weten over deze of vergelijkbare opdrachten waar XTNT aan werkt? Lees onze visie op mobiliteitstransitie of neem contact met ons op. Lijkt het jou ook leuk om aan dit soort projecten te werken? Kijk eens rond bij onze vacatures, XTNT is in beweging en zoekt nieuwe collega’s!