XTNT helpt fietsers op weg bij werkzaamheden aan de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht
Rijkswaterstaat werkt hard aan de wegverbreding van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. De grootste werkzaamheden richten zich vooral op het hoofdweggennet (de A9), maar ook op het onderliggend wegennet wordt aan de weg gewerkt. Het gaat hier onder andere om het vervangen van een aantal bruggen over de A9 en het aanpassen van de aansluitingen op het hoofdwegennet. De werkzaamheden op het onderliggend wegennet gaan gepaard met hinder voor weggebruikers en omwonenden. Mobiliteitsadviseurs Annemieke, Thijs en Matthijs doen er samen met collega’s van Rijkswaterstaat alles aan om deze hinder zoveel mogelijk te beperken en de bereikbaarheid op peil te houden. Niet alleen voor het autoverkeer, maar juist ook voor fietsers.

Fietshinder op het onderliggend wegennet
Nabij het Stadshart van Amstelveen wordt gewerkt aan een overkapping over de A9. Om de werkzaamheden mogelijk te maken, is er voor langere periode een tijdelijke verkeerssituatie gecreëerd bij de Keizer Karelweg – een belangrijke verbinding in de stad. Naast deze weg ligt een veelgebruikte fietsroute van Zuid naar Noord (en vice versa). Tijdens de tijdelijke verkeerssituatie moeten fietsers gebruik maken van een fietsersbrug om de A9 “over te steken”. Om het oversteken voor de fietser zo makkelijk mogelijk te maken, zijn er daarnaast nog verschillende alternatieve routes in kaart gebracht.
Alternatieve fietsroutes
Om fietsgebruik tijdens de werkzaamheden zo aantrekkelijk mogelijk te houden, zijn verschillende fietsroutes in kaart gebracht. Met een opvallend bebordingsplan worden fietsers geïnformeerd over de verschillende alternatieven die er zijn om de A9 te kruisen. Dit bebordingsplan geeft aan welke belangrijke keuzemomenten er op de fietsroutes zijn, zodat hier borden kunnen worden geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan kruispunten. Op deze manier worden fietsers op de juiste momenten geïnformeerd en kunnen zij een weloverwogen keuze maken.

Opvallende gekleurde borden
De standaard gele omleidingsborden zijn bij iedereen wel bekend. Bij wegwerkzaamheden die Rijkswaterstaat afgelopen zomer in het kader van dit project uitvoerde, werden er maar liefst 1700 van deze gele omleidingsborden geplaatst! Buiten dat deze alternatieve fietsroutes geen echte omleidingen zijn, is het ook maar de vraag of de bekende gele bebording nog wel opvalt. Om de kans te vergroten dat de fietsbebording ook écht door fietsers wordt gezien, is gekozen voor borden in opvallende kleuren: blauw, groen en oranje. Elke kleur staat voor een andere fietsroute. Volgen fietsers de oranje route, dan kruisen ze de A9 via het Kazernepad. De groene route leidt ze via de Keizer Karelweg over de A9. En volgen fietsers de blauwe route, dan rijden ze via de Beneluxbaan. Fietsers zijn in staat zelf een route te kiezen die zij als prettig ervaren, de borden helpen hen daar een handje bij.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Of ben je benieuwd wat we verder doen bij project SAA? Neem dan contact op met Matthijs van Orsouw