Er waren eens zeven tunnelrenovaties…
Eind 2021 begon ik samen met mede-communicatieadviseur Marijn en de collega’s van communicatiebureau Sabel aan een nieuwe klus. De komende jaren staan we samen met en voor Rijkswaterstaat aan de lat voor de in- en externe communicatie over de renovatie van zeven tunnels in Zuid-Holland. Een megaproject met op communicatiegebied hele mooie kansen. En ook op mobiliteitsvlak een flinke klus; een opdracht die we ook vanuit XTNT gaan invullen! Ik vind het heel gaaf om na weer intensief met XTNT-collega’s samen te werken op gebied van verkeer, mobiliteit én communicatie. Zin in!
Voor mij is dit project stiekem een beetje een droomproject. Tunnels hebben voor mij altijd iets bijzonders; we reizen gedachteloos onder rivieren en steden door, zonder er echt bij stil te staan – letterlijk als het goed is. Maar hoe gaaf en niet-vanzelfsprekend is het dat dit soort immense bouwwerken bestaan? Zo’n tunnel heeft altijd iets iconisch en mysterieus. Van de buitenkant lijkt het niet meer dan een buis in de grond of onder het water door, maar in werkelijkheid zit er een megagebouw óm zo’n tunnel heen. Met tunnelgangen waar je in kunt verdwalen (niet aan denken) en ondergrondse zwembaden (om bij noodgevallen te kunnen blussen, niet om in te zwemmen hoor).
Samen het verhaal schrijven
Ik vind het een superleuke uitdaging om samen met een projectteam het verhaal van onze tunnels in Zuid-Holland stukje bij beetje te gaan schrijven. Bovenop de feitelijke ‘need to know’ informatie zijn er namelijk talloze mooie verhalen te vertellen. Over het verleden, het heden en de toekomst van de tunnels. Over wat jaren geleden de bouw en nu de renovatie van de tunnels voor de omgeving en bouwers beteken(d)en en over wat er gaat gebeuren en hoe Rijkswaterstaat het aanpakt.
Onderdeel worden van het verhaal
Door deze verhalen op een boeiende, persoonlijke en open manier te vertellen, trekken we niet alleen de aandacht van onze stakeholders en de omgeving, maar we maken ze ook onderdeel van het verhaal. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als de luisteraars onderdeel zijn van het verhaal, ze meer geduld hebben, ze mee willen veren en denken als dat nodig is en net zo enthousiast over het verhaal worden als ik. En uiteindelijk zelfs hun reisgedrag aanpassen, bijvoorbeeld door de spits te mijden of een ander vervoermiddel te kiezen.
Basis van goede communicatie
Het gezamenlijke verhaal is de basis van goede communicatie. Dat heb ik nu een paar keer aan den lijve ondervonden, bijvoorbeeld als communicatieadviseur bij de renovaties van de Velsertunnel (A22) en Maastunnel (Rotterdam) en bij De Nieuwe N200.
We trokken de aandacht met heldere basisinformatie op handige plekken, een actieve en persoonlijke benadering en door goed te luisteren naar waar de omgeving mee zat. Met persoonlijke en historische verhalen, aansprekende content, een actieve community op social media en leuke publieksevents maakten we de omgeving vervolgens onderdeel van het verhaal. De uitvoering is maatwerk, de strategie is breder toepasbaar. Zo ook op onze zeven tunnels in Zuid-Holland.
Bereikbaarheid en positionering
Wat al deze projecten gemeen hadden? Veel mensen die slimme reiskeuzes maakten en hinder die lager uitviel dan verwacht.
En bovendien een wegbeheerder waar de omgeving vertrouwen in heeft. Ook als er onverhoopt tegenvallers zijn. Ook als er onverhoopt tegenvallers zijn. En laten bijdragen aan bereikbaarheid en positionering nu vaak de twee grootste communicatieambities zijn in dit soort projecten. Wat tof om nu weer aan het begin te staan van zo’n nieuw project! En niet zo maar een; zeven tunnels in een belangrijk en druk wegennetwerk zijn écht weer andere koek dan een N-weg of een enkele tunnel. Toch geloof ik dat de basis hetzelfde is: het verhaal maken we samen!
Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland – Rijkswaterstaat
De meeste tunnels in Zuid-Holland zijn de tweede helft van de vorige eeuw, of aan het begin van deze eeuw gebouwd. Om de tunnels óók in de toekomst veilig en bereikbaar te houden zijn ze toe aan een grondige renovatie. Het gaat om renovatie en/of upgrades van de tunnel technische installaties (TTI) en de systemen voor het bedienen, besturen en bewaken van tunnels (3B Tunnels). Door bij de renovaties te streven naar uniformering en standaardisering van de installaties en systemen, wordt het tunnelbeheer en -onderhoud in de toekomst efficiënter en veiliger. |