Proeven met het uitschakelen van verkeerslichten in Utrecht en Antwerpen verlopen succesvol. In Utrecht lopen op dit ogenblik op 8 locaties proeven met het uitschakelen van verkeerslichten. Of de verkeerslichten in Utrecht definitief uit kunnen, hangt af van de gevolgen voor de verkeersveiligheid, doorstroming en ervaringen van de verkeersdeelnemers.
XTNT onderzocht voor de gemeente Utrecht het effect van de uitschakelproeven. Het onderzoek wijst uit dat weggebruikers de eerste dagen na de start van de uitschakelproeven wel even moesten wennen aan de nieuwe situatie, maar dat probleem was na een paar dagen over. De doorstroming voor zowel het doorgaande verkeer als voor het fietsverkeer is aanzienlijk verbeterd. En de wachttijd voor verkeer uit de zijstraten is minimaal gebleven.
In Antwerpen is men al verder met het opruimen van verkeerslichten. Na een positieve evaluatie van de verkeerslichtenproef werden op 7 geselecteerde locaties de verkeerslichten definitief verwijderd. Uit de evaluatie bleek dat de snelheid van het verkeer naar het kruispunt toe lager ligt en de weggebruikers meer rekening met elkaar houden. Het draagvlak voor het uitschakelen van de verkeerslichten is bij fietsers en voetgangers niet zo groot, omdat zij zich veiliger voelen met verkeerslichten.
Benieuwd naar de uitschakelproeven in de gemeente Utrecht en een uitgebreid overzicht van de resultaten? Op 21 april 2016 presenteert XTNT’er Robbin Lankhuijzen namens de gemeente Utrecht op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres hun ervaringen met de uitschakelproeven.