Aan de slag met hinderbeperking tijdens vernieuwen Van Brienenoordbrug
In 2026, 2027 en 2028 werkt Rijkswaterstaat aan de vernieuwing van de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. De brug stamt uit de vorige eeuw en het is daarom de hoogste tijd voor een opknapbeurt. En niet zomaar één: de twee boogbruggen worden vervangen en het beweegbaar deel wordt volledig opgeknapt. Dat is nogal een uitdaging. Niet alleen technisch, maar ook omdat de Van Brienenoordbrug de drukste brug van Nederland is. Met dagelijks maar liefst 230.000 voertuigen die over de brug rijden, kun je je voorstellen dat werkzaamheden aan dit object de nodige hinder tot gevolg hebben. Met een Slim Reizen-aanpak zet Rijkswaterstaat zich in om de hinder zoveel als mogelijk te beperken. Een flinke klus, maar ook één waar XTNT’ers Jasper en Dagmar eind 2021 vol enthousiasme aan zijn begonnen.
Bereikbaarheidscoördinatie
Jasper en Dagmar zijn namelijk sinds enkele maanden actief als ‘bereikbaarheidscoördinatoren’ voor het project Vernieuwen Van Brienenoordbrug. In deze functie staan ze aan de lat voor het onderdeel ‘Slim Reizen’: een verzamelnaam voor de thema’s verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement, communicatie én reis- en routeinformatie. Voor een goede bereikbaarheidsaanpak is het van belang dat deze thema’s goed met elkaar verweven zijn en bijdragen aan hetzelfde doel: het zoveel mogelijk beperken van hinder. Dagmar: “Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar met een heel team collega’s van Rijkswaterstaat, RHDHV, Zuid-Holland Bereikbaar en allerlei stakeholders uit de regio. Het is een flinke opgave en we zetten allemaal onze expertises in om de regio Rotterdam tijdens de werkzaamheden bereikbaar te houden.”
Flinke uitdaging
Jasper: “In deze rol werken is ook voor mij weer de volgende stap. Het is natuurlijk een iconische brug en de opgave is enorm. Tijdens de drie zomers is bijvoorbeeld maar de helft van de rijstroken beschikbaar, en ook buiten de vakanties zal er veel hinder komen. En toch moet de Rotterdamse Ruit blijven stromen.” We zullen daarom alles uit de kast moeten halen. De komende jaren gaan we druk aan de slag met het opstellen van een bereikbaarheidsplan en het uitwerken en realiseren van de bijbehorende maatregelen. Zo zijn we nu, samen met Zuid-Holland Bereikbaar, gestart met het vormgeven van een maatregelenpakket op het gebied van mobiliteitsmanagement. Gedragsverandering en goede communicatie spelen hierin een belangrijke rol. Het is namelijk van groot belang dat mensen tijdig op de hoogte zijn van de (impact van de) werkzaamheden, zodat zij hun gedrag kunnen aanpassen: door niet te reizen, anders te reizen (bijvoorbeeld op de fiets i.p.v. met de auto) of op een andere tijd te reizen (niet op het drukste moment van de dag). Dagmar: “Wat daarnaast heel interessant is aan dit project, is dat we niet alleen te maken hebben met hinder van het wegverkeer, ook de (hoge) scheepvaart krijgt te maken met hinder. Dit is voor ons een nieuwe tak van sport, dus supertof om hier ook meer over te leren!”
Team Jasper en Dagmar
Jasper en Dagmar vervullen dus gezamenlijk de rol van bereikbaarheidscoördinatoren. Wel zit er een onderscheid in wie wat doet. Jasper zit vooral op het strategisch niveau en brengt zijn ervaring vanuit allerlei eerdere hinderklussen met zich mee. Denk aan de Renovatie van de Velsertunnel, de Nieuwe N200 en de Renovatie van de Piet Heintunnel. Jasper: “Vanuit mijn rol kijk ik bijvoorbeeld naar het ‘grotere plaatje’. In de regio Zuid-Holland staan namelijk de komende jaren allerlei werkzaamheden op de planning. Deze kunnen natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar hoe richten we dit slim in en werken we waar mogelijk samen. Dit brengt de nodige uitdaging met zich mee.” Dagmar houdt zich vooral bezig met het opstellen van het bereikbaarheidsplan en gaat daarnaast aan de slag met de invulling van de slimme reis- en routeinformatie.