Wie kent het gevoel niet: even snel een boodschap doen, kies je weer voor de verkeerde kassa! ‘Dat heb ik weer.” Maar je bent niet de enige met dat gevoel. We denken wel dat wij degene zijn die altijd de langzaamste rij kiezen, maar dat is niet zo. Het is onze perceptie. Op het moment dat je lang moet wachten in de rij voor de kassa, ben je geneigd om op de andere kassa’s te gaan letten en die lijken dan sneller te gaan.
Op de snelweg hebben we hetzelfde. In de file ben je vooral gefocust op de rijen naast je en aangezien het verkeer zich dan als een harmonica voortbeweegt, waarbij iedere rij om de beurt een stukje optrekt, ontstaat het gevoel dat je in de verkeerde rij staat. Het is een natuurlijk reactie om dan te gaan wisselen van rijstrook. En toch kun je dat beter niet doen. Het schiet zelden op en je fokt jezelf er alleen maar mee op. Bovendien frustreer je samen met die andere ongeduldige types de doorstroming nog meer.
Auteur David Andrews schreef een boek over het kassa-syndroom. De titel ervan doet ook meteen al aan een lange rij denken: ‘Why Does the Other Line Always Move Faster?: The Myths and Misery, Secrets and Psychology of Waiting in Line.’
XTNT-er Gerard Tertoolen sprak op de radio over ons gedrag in de file. Waarom zijn we zo ongeduldig en wat doen we onszelf en anderen aan door telkens van rijstrook te veranderen?
Klik hier voor het fragment