Kijk op de wijk
Verkeersveiligheid kun je niet altijd vatten in cijfers, statistieken en risico-indicatoren. Het gaat ook over hoe veilig iemand zich voelt in het verkeer: subjectieve verkeersveiligheid. En dat houdt veel inwoners in woonwijken intensief bezig: op straat spelen immers kinderen, ontmoet men de buren en rijdt men dagelijks van en naar huis. De ervaring leert ons dat beter zicht op de beleving van verkeersveiligheid een gemeente in staat stelt om verkeers(on)veiligheid proactief, op wijkniveau, aan te pakken.
XTNT gebruikt hiervoor de methode ‘Kijk op de Wijk’. Daarin staat het verbeteren van de verkeersveiligheid door écht te luisteren naar wijkbewoners en -bezoekers centraal.
Verkeersveiligheidsbeleving in beeld
Met Kijk op de Wijk geven wij inzicht in de verkeersveiligheidsbeleving in de wijk. We starten met een snelle scan van eerder uitgevoerde onderzoeken, data die al beschikbaar is over de verkeersveiligheid in de wijk en eventuele klachten en meldingen die bij de gemeente bekend zijn. Zo krijgen we een eerste beeld van wat er speelt in de wijk en welke (specifieke) verkeersveiligheidsrisico’s we in onze aanpak mee kunnen nemen. Vervolgens gaan we op pad in de wijk om de verkeersveiligheidsbeleving in kaart te brengen:
- Interviews bewoners en bezoekers
Om inzicht te krijgen in de verkeersveiligheidsbeleving, gaan we de straat op om met bewoners en bezoekers van de wijk in gesprek te gaan. We laten de bewoners aan het woord en vragen veel door. Samen met u bepalen we hiervoor geschikte locaties in de wijk. (Het is ook mogelijk om aanvullend aan, of in plaats van de interviews op locatie een online vragenlijst onder bewoners uit te zetten).
- Interviews ervaringsdeskundigen
We interviewen mensen die de verkeerssituatie in de wijk vanuit hun functie of positie goed kennen. Denk bijvoorbeeld aan de wijkagent, een vertegenwoordiger van de Fietsersbond, een rijschoolhouder, buurtvader of een verkeersouder van een school in de wijk. Deze ervaringsdeskundigen kijken elk op hun eigen manier naar de verkeerssituatie, en dit levert vaak betrouwbare en vernieuwende inzichten op.
- Op basis van de interviews met bewoners en bezoekers en echte wijkkenners selecteren we een aantal locaties in de wijk die als onveilig worden beschouwd. Op deze locaties observeert een team van een verkeerspsycholoog en verkeerskundige de verkeerssituatie. Zij doen dit vanuit een Human Factors-aanpak (‘kijken door de ogen van de verkeersdeelnemer’): ze beoordelen de verkeerssituatie vanuit de cognities waarnemen, begrijpen, kunnen, willen en verwachtingen. Dit zijn de cruciale factoren om goed te kunnen handelen in een bepaalde verkeerssituatie.
Resultaat
Op basis van de informatie uit bovenstaande stappen stellen we een rapport samen waarin we inzichtelijk maken hoe het gesteld is met de subjectieve veiligheid in de wijk en welke onderliggende factoren en/of doelgroepen hierbij een rol spelen. Ook geven wij in deze rapportage een overzicht van welke straten/verkeerssituaties in de wijk als ‘onveilig’ worden ervaren en uiteraard onze aanbevelingen om de belangrijkste locaties veiliger te maken. We kijken daarbij naar kleine (infrastructurele) aanpassingen, en waar mogelijk andere gedragsbeïnvloedingstechnieken, zoals de Safety-safe.
Meer weten? Neem contact op.