Gepubliceerd op 10-03-2023 om 14:02
Mobiliteitsmanagement op grote schaal: tunnelrenovaties Zuid-Holland
Rijkswaterstaat renoveert de komende jaren meerdere tunnels in Zuid-Holland. Na de renovatie van de Heinenoordtunnel (A29) volgen nog eens zeven tunnels. Een opgave die Rijkswaterstaat oppakt in het project Tunnelrenovaties Zuid-Holland. Een megaproject met een flinke bereikbaarheidsopgave. Hoe blijft de regio bereikbaar? Hoe krijg je draagvlak bij stakeholders voor de werkzaamheden als er naast deze tunnels nog een hele hoop andere renovatieprojecten op stapel staan? En hoe zorg je voor een samenhang tussen alle werkzaamheden op een thema als bereikbaarheid?
Als mobiliteitsadviseurs in het omgevingsteam van Rijkswaterstaat buigen XTNT’ers Marije, Lisanne en Sjors zich vrijwel dagelijks over deze vragen. Hoe zij deze bereikbaarheidsklus aanvliegen?
Van overkoepelende strategie tot maatwerk per tunnel
Marije: “In de eerste helft van 2022 stelden we voor de tunnelrenovaties een bereikbaarheidsstrategie op. Op hoofdlijnen beschreven we uitgangspunten op het gebied van verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement en bereikbaarheidscommunicatie. Uiteraard betrokken we toen al stakeholders. In kerngroepen, met vertegenwoordigers vanuit aangrenzende gemeenten/wegbeheerders, Havenbedrijf Rotterdam en Veiligheidsregio, bespraken we de problematiek (verkeershinder) en mogelijke oplossingen. Nu de overkoepelende bereikbaarheidsstrategie voor alle tunnelrenovaties staat, is de volgende stap de doorvertaling naar een bereikbaarheidsplan per tunnel waarin we hinder en maatregelen stapsgewijs verder uitwerken. Dit proces doorlopen wij wederom samen met de leden van de kerngroep.”
Samen kijken naar wat er mogelijk is
“Aan de hand van de hinderanalyse, waarvoor we verkeersmodelgegevens gebruiken, bespreken wij met de kerngroep hoe we knelpunten kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door mensen te stimuleren niet te reizen als dat kan (bijvoorbeeld thuiswerken), met een ander vervoermiddel (ov of fiets), op een andere tijd, te carpoolen of via een andere route. Per gebied liggen hier weer andere kansen, die wij samen met de omgevingspartijen aftasten. Wij volgen hierbij de Rijkswaterstaat ‘Hinderaanpak’. Hierin doorlopen we verschillende stappen om te komen tot een pakket aan maatregelen waarin we het spanningsveld tussen bereikbaarheid, veiligheid, kosten en baten afwegen. Als deze alternatieven in beeld zijn, zetten we maatregelen op het gebied van verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement en incidentmanagement hier tegenover. Denk aan het slim sturen van verkeer, via DRIPS en navigatiesystemen, aanbieden van extra ov of e-bike pools en zorgen dat extra bergers stand-by staan om bij ongevallen snel de weg weer vrij te maken.”
“Op basis van de inventarisatie en gesprekken met de kerngroep brengen we eerst de globale uitdaging voor bereikbaarheid in beeld. Dit leidt tot een strategisch bereikbaarheidsplan, met daarin de grote lijnen en oplossingsrichtingen. Daarna zorgen we steeds voor verdere concretisering van het bereikbaarheidsplan.”
Gebiedsgerichte benadering
“In het hele proces kijken we hoe we de maatregelen die wij uiteindelijk voorstellen in het bereikbaarheidsplan aan kunnen laten sluiten op regionale initiatieven en ontwikkelingen. We zoeken naar een gebiedsgerichte benadering waarin we verder dan alleen het project of de tunnels kijken. Hierbij staan we wel voor een grote uitdaging, omdat er zoveel projecten en ontwikkelingen in de regio spelen dat afstemming veel tijd en aandacht vraagt. Hiervoor werken wij samen met Zuid-Holland Bereikbaar, een samenwerkingsorganisatie in Zuid-Holland waarin Rijk en regio intensief samenwerken om Zuid-Holland in beweging te houden. Mogelijk is het slim om bepaalde maatregelen projectoverstijgend in te zetten om zo meer efficiënt met de middelen om te gaan en de maatregelen een meer duurzaam en effectiever karakter te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fietsstimulering of het inzetten van een pont. Hier helpt Zuid-Holland Bereikbaar ons bij. “
Integrale samenwerking verkeer, mobiliteit en communicatie
“We werken intensief samen met de verkeersmanager binnen het omgevingsteam om het hierboven beschreven proces te doorlopen. Communicatie over de hinder, bereikbaarheid en alternatieven zijn bovendien onmisbaar”. De mobiliteitsadviseurs werken daarom nauw samen met XTNT’ers Marijn Lammers en Amanda Willemze-Hanse die binnen het consortium Team Geel (Sabel/Keijzer/XTNT) aan de lat staan voor de communicatie over de tunnelrenovaties in Zuid-Holland. Lees de blog die Amanda hierover schreef.
Foto: Noordtunnel, Rijkswaterstaat