Fietsframe
Herken jij dit?
Je hoort veel over fietsstimulering, maar weet niet goed hoe je hier mee aan de slag kunt en hoe dit bij jouw gemeente past.
In het uitvoeringsplan Fiets is opgenomen dat ingezet moet worden op communicatie en gedragsbeïnvloeding, maar je weet eigenlijk niet zo goed waar te beginnen.
Je wethouder vraagt je een verkenning te maken naar fietsstimulering, maar je hebt eigenlijk geen idee wat er op dit gebied speelt.
Je wíl aan de slag met fietsstimulering, maar er is onvoldoende mankracht of wil bij stakeholders om dit op te zetten.
Herken je nu een of meerdere van onderstaande punten? Kortom: je wilt (of moet) aan de slag met fietsstimulering in jouw gemeente en je kunt hier wel wat hulp bij gebruiken. XTNT biedt je concrete hulp met Fietsframe!
Fietsframe opstapdag
Met onze opstarthulp van Fietsframe helpen wij jou op weg om écht aan de slag te kunnen met fietsstimulering. En, dat doen we in slechts één dag. Na deze dag heb je een concreet stappenplan: een kader fietsstimulering, beeld van kansrijke maatregelen en budgetindicatie om fietsen te gaan stimuleren. We maken dit zo tastbaar mogelijk: waarop ligt de focus, wat regel je intern, met wie ga je samenwerken en welke stappen ga je zetten.
We bieden je dus:
- Een goede basis om aan de slag te kunnen met fietsstimulering
- Een kader zodat je budget kunt reserveren of een plan om het reeds gereserveerde budget slim in te zetten
Een stappenplan om de juiste linken te leggen intern.
Kosten: 1 dag en 6500 euro
Fietsframe onderhoudsbeurt: strippenkaart adviesuren
Ben je al aan de slag met fietsstimulering, en merk je dat je af en toe wat hulp kunt gebruiken. XTNT biedt je die mogelijkheid. We zijn je sparringspartner, meelezer, coach en wegwijzer. We bieden een strippenkaart van vijf strippen voor 2500 euro. Iedere strip staat voor zo’n 3 adviesuren.
De producten van Fietsframe zijn kansrijk voor gemeenten die aan de slag willen met fietsstimulering maar nog niet weten hoe te beginnen, of voor provincies die gemeenten willen helpen met opstarten. Wil je meer weten over ons aanbod? Neem dan contact op met Henriëtte Verhoeven.
- Voorbereiding
- Dag plannen: samen prikken we een datum om het programma te doorlopen;
- Mensen uitnodigen: Je ontvangt van ons een mail, zodat je iedereen kunt informeren over het doel van de dag en de te reserveren tijd;
- Wij nemen relevante beleidsdocumenten, uitvoeringsplannen en onderzoeksrapporten en – gegevens door rondom de fiets in jouw gemeente.
- Uitvoeringsdag
Het programma kan zowel offline op het gemeentehuis als online via Teams worden uitgevoerd. Op deze dag betrekken we:
- Verantwoordelijke(n) voor fietsbeleid of fietsstimulering in de gemeente;
- Wethouder;
- Collega’s van communicatie, duurzaamheid, gedrag, vitaliteit, onderwijs, welzijn, economie, communicatie;
- Lokale Fietsersbond.
Met een slim programma op één dag zorgen we dat we voldoende input ophalen en dit stapsgewijs vertalen naar het eindproduct. We scherpen gedurende de dag aan en maken het steeds concreter. Belangrijke bijvangst: we zorgen dat de collega’s enthousiast zijn over fietsstimulering.
- Uitwerkingsdag
Na deze dag laten we het even een nachtje bezinken. De volgende dag hebben wij tijd gereserveerd om het product uit te werken, zodat we einde van de dag het document naar alle betrokkenen kunnen sturen. Zij kunnen reactie geven, zodat we het plan nog kunnen aanscherpen.
- Opleveren resultaten na een week
Binnen een week ligt het document met een strik erom op je bureau en heb je voldoende handvatten om door te pakken. Het eindproduct is een overzichtelijk document met daarin:
- overall doel + kader;
- beeld van kansen, bedreigingen, sterkten en zwakten in jouw gemeenten;
- vertaling naar doelgroepen en doel per doelgroep;
- strategie: waarop inzetten, manier van werken, huidige en toekomstige samenwerkingsmogelijkheden;
- eerste idee voor maatregelen;
- budgetindicatie;
- te zetten vervolgstappen.
Optioneel leveren wij ook nog een presentatieformat (PowerPoint) aan om het fietsstimuleringsstappenplan verder onder de aandacht te brengen binnen je gemeente.