Brabantse werkgevers aan de slag met verkeersveiligheid
Veilig onderweg naar het werk, dat willen we natuurlijk allemaal. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Gelukkig kan een werkgever zich op allerlei manieren inzetten om de verkeersveiligheid van zijn of haar medewerkers te vergroten. In Brabant ging XTNT – samen met de provincie en het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) – aan de slag om de ‘Werkgeversaanpak Verkeersveiligheid’ te ontwikkelen.
Weggebruikers enthousiast over tijdelijke situatie Grote Kruising
De Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel is – zoals de naam al doet vermoeden – een grote kruising gelegen in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Jarenlange intensieve belasting heeft haar tol geëist: de fundering van de kruising werd zwakker en een opknapbeurt was hoognodig. Na enkele voorbereidende werkzaamheden, is in 2021 de reconstructie gestart. De reacties zijn verrassend positief!
“Fietsframe” Fietsstimulering
Met een vliegende start aan de slag met fietsstimulering? Wij helpen je! Lees hier alles over XTNT “Fietsframe” fietsstimulering.
Aan de slag met hinderbeperking tijdens vernieuwen Van Brienenoordbrug
De provincie Noord-Holland stimuleert de ontwikkeling van Smart Mobility-toepassingen, om zo kansen te bieden voor het slim, schoon en veilig reizen…
Verkeersonveiligheid? Handhaving is dé oplossing… Toch?!
Handhaving heeft vaak maar beperkt effect. Om een veilige verkeerssituatie te creëren, is meer nodig. Een goede samenwerking tussen de wegbeheerder en de politie is hierin cruciaal.
Toolbox Smart Mobility Live
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel waardoor er nieuwe slimme technieken ingezet kunnen worden voor beter verkeers- en mobiliteitsmanagement en om sneller, gerichter en persoonlijker te communiceren met de omgeving en (vaar)weggebruikers.
Slim reizen naar de sportclub: XTNT en Attacom in actie!
De gemeente Helmond en de hockeyclub HC Helmond zijn op zoek naar een oplossing voor (parkeer)overlast en vroegen XTNT om hulp. Wij onderzochten het reisgedrag én gingen gelijk de straat op om het parkeergedrag van automobilisten te sturen.
Bestemming nog niet bereikt
Wie maakt nog gebruik van die grote uitvouwbare (en vervolgens onmogelijk terug te vouwen) wegenkaarten? De mogelijkheden van digitale tools voor navigeren zijn nog lang niet uitgeput en blijven ons verbazen. Wat vorig jaar nog onmogelijk leek, is inmiddels de normaalste gang van zaken.