Steekwoorden
Concessie, concessiebeheer, openbaar vervoer, vervoersautoriteit, vervoerder, stadsvervoer
Het project
De GVB-concessie in Amsterdam is een bijzondere concessie. Het is één van de grootste stads- en streekvervoer concessies van het land en in Amsterdam speelt altijd wat. XTNT voerde bijna drie jaar het concessiebeheer voor deze concessie uit en kreeg daarbij te maken met verschillende uitdagingen:

- de onderhandelingen werden gevoerd over de onderhandse aanbesteding van het nieuwe contract tussen de Stadsregio Amsterdam (nu Vervoerregio) en GVB (2014-2024). De belangen voor beide partijen waren groot en dit zorgde voor een dynamische omgeving.
- In 2014 werd voor het eerst sinds lange tijd een tramlijn opgeheven in Amsterdam. Dat zorgde voor behoorlijk wat maatschappelijke reuring.
- Er was twee keer sprake van een langdurige afsluiting van de oostelijke metrobuis in de zomermaanden.
- De nieuwe metrovoertuigen begonnen in te stromen. Ook voerden wij in deze tijd een bredere discussie over materieel behoefte voor de lange termijn.
Het concessiebeheer voor deze concessie bestond uit een breed palet aan werkzaamheden. Zo werd jaarlijks een nieuw vervoerplan vastgesteld met de kaders voor de dienstregeling van het komende jaar. Dit Vervoerplan moest uiteraard voldoen aan de contractafspraken tussen Stadsregio en GVB en werd afgestemd met de stakeholders (gemeenten, ReizigersAdviesRaad). Vervolgens toetsten wij de dienstregelingsvoorstellen van GVB aan dit kader. Bijna dagelijks voerden wij overleg met GVB over operationele zaken. Ook deden wij elk jaar een voorstel voor de bonussen/malussen en boetes. Verder werd ook de monitoring van de kwaliteit van de dienstuitvoering werd door ons bewaakt.
Rol van XTNT
Naast de (operationele) aansturing van GVB, hebben wij ook meegedacht over een aantal strategische vraagstukken. Een voorbeeld hiervan was de vorm en inhoud van het nieuwe contract. Onze inbreng ging vooral over de vervoerkundige eisen in relatie tot de monitoring en het bonus-malus beleid. Daarnaast hebben wij meerdere processen begeleid om tot aanpassingen in de dienstregeling te komen, contacten met stakeholders onderhouden, klachten afgehandeld en hebben wij het bestuur geholpen om voldoende politiek draagvlak te verwerven voor veranderingen van het voorzieningenniveau.