Na jaren van bouwen ging maandag 23 november ook de vierde tunnelbuis van de Gaasperdammertunnel in de A9 open. Nu al het verkeer door de nieuwe tunnel rijdt, is de klus voor onze XTNT’ers bij dit project van wegverbredingsprogramma Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) geklaard. Zij gaan zich nu volledig focussen op het mobiliteitsmanagement van het laatste project van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA): de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Badhoevedorp – Holendrecht.
Laatste loodjes Gaasperdammertunnel
Annemieke sloot eind van de zomer vanuit XTNT aan bij het projectteam. Annemieke: “Toen ik startte, ging de tunnel al bijna open. Veel van het werk was dus al klaar. Bij de laatste openstellingsweekenden zette ik me in om weggebruikers zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van afsluitingen en nieuwe verkeerssituaties. Hiervoor werkten we vanuit mobiliteit net als bij de vorige openstellingswerkzaamheden onder andere samen met navigatiediensten Flitsmeister en Waze. Dit is onderdeel van een grotere communicatiecampagne.’’ Een paar maanden geleden gingen de eerste rijstroken van de tunnel al open. Vanaf 23 november rijdt al het verkeer op de A9 Gaasperdammerweg door de tunnel. In 2026, als het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht gereed is, gaat ook de wisselbuis in de spits open. Nu de oude A9 leeg is, wordt deze gesloopt. In 2021 legt Rijkswaterstaat het park op het tunneldak aan en sluiten ze bestaande voet- en fietspaden aan.
Video afkomstig van Rijkswaterstaat
A9 Badhoevedorp – Holendrecht
Vanaf nu focussen Matthijs, Annemieke en Lisanne zich volledig op het vijfde en laatste project van SAA: A9 Badhoevedorp – Holendrecht waarin Rijkswaterstaat de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht verbreedt van drie naar vier rijstroken per rijrichting en een wisselbaan aanlegt. Bij Amstelveen wordt de A9 over 1,6 kilometer verdiept aangelegd. Daarnaast krijgt de weg nieuwe geluidsschermen en grotendeels superstil asfalt.
Doelgroep in beeld
Onze XTNT’ers staan ook voor dit project weer aan de lat bij de inzet van maatregelen om de hinder en hinderbeleving voor weggebruikers zo veel als mogelijk te beperken. Lisanne: “Op dit moment bereiden we vooral mobiliteitsmaatregelen voor. Dat begint met het in kaart brengen van de doelgroep: wie rijdt er, waar komen weggebruikers vandaan en waar gaan ze naartoe en hoe ziet de omgeving eruit? We kijken dan ook naar het onderliggend wegennet en naar ander verkeer, zoals fietsers. Op basis hiervan werken we verschillende mobiliteitsmaatregelen uit om tijdens de werkzaamheden de hinder(beleving) te beperken.”
Persoonlijk reisadvies met Ask&GO
Tegelijkertijd met het werk aan de A9 Badhoevedorp-Holendrecht gaat ook de A10 Zuid op de schop (project Zuidasdok). Dat heeft veel invloed op de bereikbaarheid van de regio. Omdat beide projecten deels dezelfde doelgroep hebben en ze weggebruikers zo goed mogelijk willen informeren, sloegen de projectteams van SAA en Zuidasdok de handen ineen. Matthijs: “Bij de uitvoering van deze grootste infraprojecten van Nederland zetten we Ask&GO in: een innovatieve tool waarmee we groepen reizigers voorzien van persoonlijk reisadvies. Zo kunnen we reizigers nog beter bedienen dan we al deden. Door hen te informeren over hinder en de mogelijkheid om reisadvies op te vragen, kunnen ze zelf slimme reiskeuzes maken. Zo merken reizigers het minst van de hinder die de uitvoering van de projecten oplevert.”
Meer weten?
Wil je meer weten over deze of vergelijkbare opdrachten waar XTNT aan werkt? Lees meer over onze visie op en projecten op het thema Minder Hinder of neem contact met ons op.