Steekwoorden
Renovatie, bereikbaarheidsstrategie, bereikbaarheidsplan, tunnelveiligheid
Het project
In 2017 is Rijkswaterstaat gestart met de voorbereidingen voor de renovatie van de Heinenoordtunnel (A29). De planfase van het project wordt momenteel afgerond. De technische scope van het project is onderzocht en er is een start gemaakt met het betrekken van regionale partners in het project waarmee onder andere over bereikbaarheid en tunnelveiligheid wordt gesproken. De Heinenoordtunnel is in 1969 geopend en is toe aan een grote opknapbeurt. Onder andere alle tunnel

Technische installaties worden vervangen. Dagelijks maken ongeveer 100.000 motorvoertuigen gebruik van de Heinenoordtunnel. Goede alternatieven voor het verkeer zijn nu niet aanwezig, dus er ligt een flinke bereikbaarheidsopgave voor de renovatie van deze tunnel. Omgevingspartijen maken zich zorgen over de impact van de renovatie op de doorstroming van het verkeer. Daarom is er samen met alle betrokken partijen een bereikbaarheidsstrategie opgesteld. In 2018-2019 wordt die strategie verder uitgewerkt in een concreet bereikbaarheidsplan met maatregelen.
Rol van XTNT
Wij zijn verantwoordelijk voor het proces met stakeholders wat leidt tot het verminderen van de verkeershinder tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel op basis van de werkwijze Minder Hinder en het inzetten van mobiliteitsmaatregelen. We hebben invulling gegeven aan de bereikbaarheidsstrategie en werken deze verder uit tot concreet bereikbaarheidsplan met infra- verkeers- mobiliteits- en communicatiemaatregelen. Daarin zijn wij verantwoordelijk voor het tot uitvoering brengen van de mobiliteitsmaatregelen. Op ambtelijk niveau zijn wij de contactpersoon voor de betrokken provincie, gemeenten, vervoerders en bedrijven(verenigingen) en stemmen we de in te zetten maatregelen af.
Naar verwachting gaan de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel in 2023 starten en deze duren ongeveer één jaar.