Steekwoorden
Draagvlak, Stakeholders betrekken, Van tegenstand tot medestand, omgevingsmanagement

Het project
In 2016 was de Velsertunnel in het kader van grootschalige renovatiewerkzaamheden voor een periode van 9 maanden volledig afgesloten voor al het verkeer. Om de regio bereikbaar te houden heeft Rijkswaterstaat een bereikbaarheidsplan opgesteld met daarin het kader voor de in te zetten verkeers-, mobiliteits- en communicatiemaatregelen. Dit plan is tot stand gekomen met tal van partners in de regio.
Rol van XTNT
Het team van XTNT is betrokken geweest bij het opstellen van het mobiliteitsdeel van het bereikbaarheidsplan en werkte aan de uitwerking van mobiliteitsmaatregelen, in samenwerking met IJmond Bereikbaar. Denk daarbij aan de inzet van een extra (fiets)pont, fietsstimulering en de inzet van reisinformatie die ervoor zorgt dat de IJmond regio ook in de tijdelijke situatie met nieuwe infrastructuur bereikbaar is gebleven. Hierbij werden de diverse stakeholders, waaronder het (georganiseerde) bedrijfsleven, nauw betrokken, zodat de maatregelen aansloten bij de wensen en behoeften van de omgevingspartijen.
XTNT ook een grote rol gespeeld in het omgevingsmanagement van het project. Talloze presentaties bij de verschillende stakeholders en voor inwoners van de IJmond en persoonlijke gesprekken met bedrijven hebben er mede voor gezorgd dat de ‘omgeving’ van de Velsertunnel achter de renovatie en genomen maatregelen staat. De verkeershinder door de afgesloten Velsertunnel is beperkt gebleven en met name vanuit de stakeholders heeft het project veel complimenten gekregen over de manier waarop de renovatie is aangepakt. Vooraf was er veel weerstand, maar die is mede dankzij onze inspanningen omgezet naar medestand.