Op de N210 staan voor de Algerabrug in Krimpen aan den IJssel in de ochtendspits regelmatig lange files van verkeer dat uit de richting van de Krimpenerwaard richting Rotterdam reist. Omdat de bestaande P+R-voorziening in Krimpen aan den IJssel vervalt, vroeg gemeente Krimpenerwaard XTNT onderzoek te doen naar de meest geschikte locatie(s) voor één of meerdere mobiliteitshubs en bijhorende voorzieningen.
Ochtendspitsforenzen uit de auto
Met één of meerdere mobiliteitshubs willen de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel en provincie Zuid-Holland zogenoemde ‘ochtendspitsforenzen’ die tussen de Krimpenerwaard en Rotterdam reizen uit de auto krijgen en over laten stappen op het openbaar vervoer.
Onderzoek naar potentiële doelgroep
Om te bepalen wat de meest geschikte locatie is voor één of meerdere mobiliteitshubs, deden we eerst onderzoek naar de potentiële doelgroep en zijn behoeften, motieven en weerstanden voor het gebruik van een mobiliteitshub. Ook onderzochten we waar de gebruikers vandaan kwamen en konden we vervolgens een geschikte locatie vinden voor een mobiliteitshub die ook daadwerkelijk voldoet. Zo is de frequentie van het ov een belangrijk motief om wel of niet gebruik te maken van een mobiliteitshub. Door een locatie te kiezen vlak bij een frequente ov-verbinding groeit de kans dat de mobiliteitshub ook daadwerkelijk wordt gebruikt.
Beoordelingscriteria
Samen met de gemeenten en provincie brachten we een aantal geschikte locaties in beeld en beoordeelden die op een aantal criteria: loopafstand van parkeerplaats tot bushalte, vindbaarheid, frequentie ov, aanleg- en exploitatiekosten etc. De twee locaties met de hoogste score zijn voorgedragen. Eén van de twee locaties scoorde op verkeersveiligheid hoger, deze locatie is uiteindelijk gekozen door de gemeenten en provincie.