Hoe kom je tot een breed gedragen plan voor reizigersbenadering bij een belangrijke verbindingsroute die meerdere provincies doorkruist en waarbij meerdere overheden betrokken zijn? XTNT werd door de gemeente ’s-Hertogenbosch gevraagd om de quickwin-reizigersbenadering voor de MIRT A2 Deil-Vught vorm te geven. Als onderdeel van een uitgebreid maatregelenpakket moet dit komende jaren zorgen dat automobilisten op de A2 tussen Deil en Vught niet langer massaal in de file staan, maar slimmer gaan reizen en zo in beweging blijven.
XTNT’ers Bo en Amanda gingen in het voorjaar van 2019 samen met de opdrachtgever vanuit gemeente ’s-Hertogenbosch aan de slag met het organisatie- en communicatievraagstuk rondom de doorstroming op de A2. Bo vertelt: “Reizigersbenadering is één van de quickwins in het programma MIRT A2 Deil-Vught. Eigenlijk een vreemde eend in de bijt, omdat het alle andere quickwins – die bijvoorbeeld veel meer zitten op infrastructurele aanpassingen of mobiliteitsoplossingen – overstijgt.” Bij aanvang van dit project ging Bo aan de slag met de eerste fase van de opdracht: onderzoek naar doelgroepen.
Het idee achter de ‘reizigersbenadering’
Tijdens het onderzoek naar de doelgroepen werd snel duidelijk dat er binnen het programmateam en bij de projectleiders van de quickwins nog geen eenduidig beeld was van wat reizigersbenadering nu precies is – en wat niet. Reizigersbenadering is het op maat en verzorgen van informatie voor de weggegebruiker die aanzet tot overwegen van het reisgedrag, en wellicht leidt tot gedragsverandering. Uiteraard was het de bedoeling dat alle projectleiders van de verschillende quickwins zich in het plan voor de reizigersbenadering konden vinden. En we wilden komen tot een voorkeursvariant, zowel qua organisatie als qua uitvoering.
Meningen, opvattingen en ideeën verzamelen
In 2020 werkten Bo en Amanda samen toe naar een plan waar het hele programmateam achter stond. Amanda: “Net voor de coronacrisis uitbrak konden we gelukkig in real life nog een groot aantal interviews afnemen. Hierin haalden we de verschillende meningen, opvattingen en ideeën op het gebied van reizigersbenadering bij de projectleiders van de quickwins op. Snel werd duidelijk dat iedereen het erover eens was dat de quickwin reizigersbenadering de andere quickwins mooi kon samenbrengen, dat het op een marketingachtige – en daarmee voor de weggebruiker aansprekende manier – moest worden aangevlogen en dat de reizigersbenadering flexibel zou zijn zodat we die aan konden passen aan de situatie en context.”
Voorkeursvariant
Op basis van de interviews gingen Bo en Amanda aan de slag met een organisatie- en communicatiestrategie voor hoe de reizigersbenadering vorm kon krijgen. Bo: “Definiëring van reizigersbenadering bleek hierin belangrijk. We schreven een strategie voor gedragsbeïnvloeding van automobilisten op de A2 Deil – Vught en droegen vijf voorkeursvarianten aan voor de organisatie en uitvoering daarvan, inclusief planning en financieel plaatje.” Het plan werd in september 2020 goedgekeurd door de stuurgroep van de MIRT A2 Deil – Vught en de door Bo en Amanda voorgestelde voorkeursvariant gaat nu richting uitvoering. De quickwins zullen gezamenlijk, en in afstemming met de programma communicatie, de reizigersbenadering organiseren en uitvoeren.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze of vergelijkbare opdrachten waar XTNT aan werkt? Lees meer over onze visie op en projecten op het thema Mobiliteitstransitie of neem contact met ons op.