Steekwoorden
Verkeersveiligheid, alcohol, drugs, zware medicijnen, gedragsverandering, preventie, samenwerken
Het project
ROV Oost-Nederland is een netwerkorganisatie en expertisecentrum op het gebied van verkeersveiligheid voor de provincies Gelderland en Overijssel. Eén van hun speerpunten is het terugdringen van rijden onder invloed van alcohol, drugs of zware medicijnen. Een consortium, naast XTNT bestaande uit Responsible Young Drivers en communicatiebureau Keijzer, voeren het programma ‘Rijden zonder Invloed’ uit in 2016, 2017 en 2018 om dit speerpunt te bereiken.
Het programma bestaat uit het uitvoeren van diverse maatregelen bij evenementen, in sportkantines en op scholen. Daarnaast is er een website, wordt er actief gepost op social media en worden diverse marktpartijen in Oost-Nederland enthousiast gemaakt om mee te doen. De basis voor het programma is een doordachte op psychologische principes gebaseerde visie, waarin zowel de rationele kant van gedrag wordt aangesproken (’centrale route naar gedragsverandering; overreding, campagnes) als gedragsverandering via een ‘omweg’ (de perifere route; fun, beloning, sociale bewijskracht).
Rol van XTNT
XTNT is hoofdaannemer van het project en eindverantwoordelijk voor het resultaat, de planning en de financiële administratie. XTNT voert het projectmanagement, levert de gedragskennis die een noodzakelijke voorwaarde is voor dit programma en zet zich in om diverse marktpartijen in beide provincies bij het programma te betrekken.