Steekwoorden
Innovatie, Smart Mobility, Minder Hinder, Toolbox, beproefde maatregelen
Het project
Weggebruikers die te maken krijgen met werkzaamheden vragen steeds vaker om slimme, persoonlijke reisinformatie en tools om de hinder die zij onderweg ervaren te verminderen. Als aanleg- of onderhoudsproject kan je daarom eigenlijk niet meer zonder dergelijke ‘Smart Mobility’ maatregelen. Toch is de inzet van Smart Mobility nog relatief nieuw voor Rijkswaterstaat. Innovaties op het gebied van Smart Mobility gaan snel en samenwerking met de markt is nodig om dergelijke maatregelen in te kunnen zetten. Omdat projecten de komende jaren steeds meer te maken krijgen met de inzet van dergelijke maatregelen wilde Rijkswaterstaat graag een overzicht van de best practices wat betreft Smart Mobility toepassingen als Minder Hinder maatregel. Deze voorbeelden kunnen vervolgens als vliegwiel gebruikt worden, zodat steeds meer projectleiders en omgevingsmanagers hiermee bekend worden en dit soort maatregelen ook in hun eigen projecten uit kunnen gaan rollen.
Rol van XTNT
Het Rijkswaterstaat Programma Smart Mobility heeft XTNT gevraagd om een toolbox te maken met factsheets met daarin de meest essentiële informatie over de inzet van beproefde Smart Mobility maatregelen bij vooraanstaande projecten. Hiervoor hebben wij interviews gehouden met omgevingsmanagers van verschillende projecten die een Smart Mobility maatregel hebben ingezet.
De informatie uit de interviews hebben wij omgezet naar een bondige factsheets met daarin een omschrijving van de Smart Mobility maatregel, de aanleiding en het doel voor deze maatregel, de do’s and don’ts bij de inzet, het gebruik en effect van de maatregel en de inzetbaarheid van de maatregel binnen projecten. De eerste versie van de toolbox bestaat uit acht factsheets. Voorbeelden hiervan zijn:
- A12 Grijsoord – Ede-Wageningen: Webpagina met actuele verkeersinformatie voor bedrijven.
- Renovatie Velsertunnel: IJmondverkeer.nl: website met actuele routes en reistijden.
- Aanleg Koning Willem-Alexandertunnel: Slimme Kaart voor reizigers Maastricht.
Naast het opstellen van de toolbox hebben wij ook gesprekken gevoerd met sleutelfiguren binnen Rijkswaterstaat en met de informatie vanuit deze gesprekken een advies opgesteld over de verspreiding van de toolbox, de verankering van ‘het Smart Mobility denken’ binnen de Rijkswaterstaat organisatie en verdere uitbouw van dit alles.