Steekwoorden
Transferia, ketenmobiliteit, parkeerbeleid stadsvervoer
Het project
Al eind jaren ’90 bleek uit een studie die wij voor de provincie Noord-Brabant uitvoerden, dat de potentie voor succesvolle transferia in ’s-Hertogenbosch het grootst was van alle grote Brabantse steden. ’s-Hertogenbosch had/heeft een aantrekkelijke binnenstad die op piekmomenten niet goed bereikbaar was met de auto door congestie en een tekort aan parkeerplaatsen. In de praktijk is inmiddels gebleken dat de Bossche transferia met een capaciteit van circa 1.700 plaatsen inderdaad een belangrijke rol vervullen in het bereikbaar houden van de binnenstad. Op termijn neemt de behoefte aan transferiumplekken verder toe tot circa 3.250, waarmee ongeveer de helft van de binnenstadsbezoekers die met de auto komen kunnen worden gefaciliteerd.
In een Uitwerkingsplan Transferia hebben wij onderbouwd hoe de beoogde groei van de transferia het best kan worden gerealiseerd. Hierbij hebben wij aangegeven op welke manier de (bestaande en nieuwe) transferia het best kunnen worden doorontwikkeld (capaciteit, fasering, voorzieningenniveau) en wat dit betekent voor de (parkeer-)exploitatie.

Rol van XTNT
Wij hebben de gemeente geholpen om scherp te krijgen welke kansen er lagen en deze het best konden worden verzilverd. Dit hebben we gedaan door naast een cijfermatige analyse van de potentie, vooral ook te kijken naar de toegevoegde waarde van de transferia vanuit de diverse (beoogde) klantgroepen. Het ging dus niet alleen om het aantal parkeerplaatsen sec, maar ook om het gewenste serviceniveau om automobilisten te verleiden om van de transferia gebruik te gaan maken. Tijdens het proces hebben we de verschillende stakeholders intensief betrokken in verschillende brainstormsessies en presentaties om tot een gedragen beleid te kunnen komen.
Opdrachtgever: Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Projectteam
Frans Gommers (Adviseur)
T: 06 – 2224 1786
E: stuur mail
Robbin Lankhuijzen (Adviseur)
T: 06 – 2161 7849
E: stuur mail