In de loop van 2021 gaat de Amsterdamse Piet Heintunnel 15 maanden dicht voor autoverkeer. In de normale situatie rijden er dagelijks 30.000 auto’s door deze belangrijke verbinding tussen centrum, Zeeburgereiland en ringweg A10. Zo’n langdurige afsluiting drukt flink op de bereikbaarheid van de stad. In opdracht van gemeente Amsterdam zijn XTNT’ers Jasper en Lisanne als mobiliteitsmanagers aan de slag gegaan om 1.500 spitsmijdingen per dag te realiseren. Deze spitsmijdingen zijn tijdens de sluiting van de tunnel hard nodig om Amsterdam bereikbaar te houden.
“Amsterdam is een stad met een enorme aantrekkingskracht. Zo groeit het inwoneraantal nog steeds en vestigen ook bedrijven zich graag in Amsterdam. Een goede bereikbaarheid is daarom van groot belang. In onze waterrijke hoofdstad vormen bruggen en tunnels belangrijke schakels. De Piet Heintunnel – de langste tunnel in Amsterdam – is één van deze verbindende schakels”, vertelt Jasper. Om de tunnel ook in de toekomst veilig te houden, is onderhoud nodig. Een langdurige afsluiting is daarbij onvermijdelijk. Maar liefst 15 maanden lang kan het autoverkeer niet door de tunnel, de tram blijft wel rijden.

Omleiden niet voldoende, automobilist moet anders reizen
Jasper vervolgt: “Uit het mobiliteitsmanagementplan dat gemeente Amsterdam opstelde bleek dat er véél spitsmijdingen nodig zijn om de stad bereikbaar te houden. Met alleen het omleiden van verkeer kom je er namelijk niet. Daarom moeten automobilisten echt iets anders gaan doen: buiten de spits, met een andere modaliteit of helemaal niet reizen.”
Breed pakket aan mobiliteitsmaatregelen
Jasper en Lisanne zetten zich hier samen met het omgevingsteam Piet Heintunnel voor in. Belangrijk onderdeel is samen met werkgeversplatform Breikers zorgen dat medewerkers en bezoekers op andere, slimme manieren kunnen reizen tijdens de afsluiting. Lisanne: “Naast deze werkgeversaanpak zijn we bezig met fietsstimulering, deelmobiliteit (deelfietsen en -scooters), het onderzoeken van mogelijkheden bij P+R-voorzieningen en het stimuleren van ov-gebruik. En dit is slechts het topje van de ijsberg in dit omvangrijke project.” De huidige coronacrisis zorgt bovendien voor extra uitdagingen: schakelen met stakeholders op afstand, onduidelijkheid over de verkeerssituatie volgend jaar en mogelijk zelfs een extra hinderopgave vanwege het verplaatsen van grote evenementen (zoals het EK voetbal) naar 2021.
Minder Hinder als kans voor structurele gedragsverandering
Het project kijkt over de projectgrenzen heen; een belangrijke meerwaarde. Er is uitvoerige afstemming met allerlei stakeholders, initiatieven en andere projecten in de omgeving, waaronder Amsterdam Bereikbaar en Breikers. Daarnaast is structurele gedragsverandering een belangrijk streven. Het doel is dan ook dat 20% van de spitsmijders hun gedrag ook na openstelling van de tunnel blijven volhouden. Dit sluit perfect aan bij XTNT’s visie op hinderprojecten: “Werkzaamheden een probleem? Minder Hinder als kans!”
Meer weten?
Wil je meer weten over deze of vergelijkbare opdrachten waar XTNT aan werkt? Lees meer over onze visie op en projecten op het thema Minder Hinder of neem contact met ons op.