XTNT-Logo
Menu
Zoek
Sluit dit zoekvak.

MONO-ROI

Verantwoord rijden redt levens

Even snel een appje sturen op de fiets, of met een drankje op toch achter het stuur? Jaarlijks zorgen dit soort acties voor veel verkeersslachtoffers. Je kent natuurlijk vast wel de landelijke MONO (ongestoord onderweg) en BOB campagnes. De provincies Gelderland en Overijssel hebben echter besloten extra aandacht aan deze onderwerpen te geven. Gerichte communicatie en concrete interventies op straat moeten voor meer bewustwording en minder verkeersslachtoffers zorgen. XTNT voert in deze campagne het projectleiderschap en draagt zo met samenwerkingspartners bij aan een veiliger Gelderland en Overijssel.

Opgave

Het verminderen van verkeersslachtoffers is een uitdaging die altijd relevant blijft. Nieuwe ontwikkelingen blijven zich voordoen. Appen achter het stuur of het rijden onder invloed van verdovende middelen zoals lachgas vormen de problematiek van vandaag. Campagnes en interventies moeten dus continu worden aangescherpt. Zo kan het gedrag van weggebruikers effectief worden veranderd ter verbetering van de verkeersveiligheid. 

Vraag van de opdrachtgever

In de provincies Gelderland en Overijssel krijgen programma’s tegen rijden onder invloed en afleiding in het verkeer een extra boost in de regio. Het gaat hierbij om het voeren van een regionale communicatiecampagne en het inzetten van bijbehorende interventies die passen bij de doelgroep. Iedere doelgroep heeft hierbij specifieke aandachtspunten, de benadering moet dan ook voor zowel de locatie als de manier van uitvoering kloppen. Voor het lokaal uitvoeren van deze campagnes en interventies is een consortium van diverse partners samengesteld: Keijzer, Veilig Verkeer Nederland, Responsible Young Drivers en XTNT. 

Aanpak van XTNT

Met het consortium bedenken en voeren we interventies uit, waarin XTNT in de projectleidersrol en een ‘spin in het web’ is. Zo maken we een uitvoeringsplan waarin staat welke inzetten er dit jaar plaatsvinden en hoe de budgetten worden besteed. Vervolgens monitoren we deze inzetten en evalueren we samen met de Provincies. Op die manier komen we erachter wat wel en niet goed werkt en hoe we daarmee omgaan. Dit geeft weer input voor het consortium om waar nodig bij te sturen in de toekomstige inzetten. Daarnaast is XTNT sparringpartner voor de opdrachtgever vanwege onze achtergrond in gedrags- en verkeerskunde.  

Resultaat

Over de jaren heen zijn er al veel inzetten geweest binnen MONO-ROI in Gelderland en Overijssel. In de 8 jaar die XTNT hier bij betrokken is, stond het consortium de afgelopen jaren op diverse evenementen met het MONO fotoframe om in gesprek te gaan over ongestoord rijden. Ook waren er bijvoorbeeld kwalitatieve inzetten zoals 3D simulatoren die je (op een veilige manier) laten ervaren hoe het is om met alcohol of drugs achter het stuur te zitten. Overkoepelend over de inzetten heen is de afgelopen jaren ook een online en offline communicatiecampagne gevoerd, welke momenteel al wordt geïntensiveerd door Keijzer. Zo blijft ons consortium ook de komende jaren actief in Gelderland en Overijssel om ons in te zetten voor minder verkeersslachtoffers!  

Betrokken teamlid

Sjors

Adviseur

Meer weten?

Neem contact met ons op!