Gepubliceerd op 21-12-2022 om 12:31
Succesvolle campagne ‘Ik fiets’: ruim 10.000 deelnemers!
Het jaar loopt weer ten einde. Over minder dan een maand nemen we niet alleen afscheid van 2022, ook ‘onze’ Ik fiets-campagne komt na ruim 3 jaar ten einde. Met deze campagne stimuleerden we, samen met onze partners, ruim 10.000 mensen om in de provincie Utrecht (vaker) de fiets te pakken. Een resultaat waar we supertrots op zijn!
Projectleider Birgitta: “Het project Ik fiets is een stimulerings- en gedragscampagne voor (je raadt het al 😉) de fiets. De campagne is ontwikkeld en uitgevoerd in opdracht van de provincie Utrecht door de projectorganisatie gevormd door XTNT, Keijzer B.V., Dijksterhuis en Van Baaren, met als onderaannemers De Boom en het Meer en Mobidot.” Dit topteam heeft zich de afgelopen (ruim) drie jaar volop ingezet om de inwoners van Utrecht op de fiets te krijgen.
Ik fiets: veelzijdige campagne
De provincie Utrecht heeft de ambitie om het fietsgebruik in 2030 te verdubbelen ten opzichte van 2011 en te zorgen dat alle belangrijke werklocaties, middelbare scholen en knooppunten veilig, comfortabel en snel per fiets bereikbaar zijn. Het project Ik fiets, met als doelstelling om 10.000 inwoners van Utrecht deelgenoot te maken van de campagne, levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstelling.
Meedoen aan Ik fiets
Je kunt op verschillende manieren deelnemen aan Ik fiets. XTNT’er Sjors: “We kijken vanuit psychologie, communicatie en technologie hoe we het voor de inwoners van de provincie Utrecht nóg makkelijker, en vooral leuker, kunnen maken om de fiets te pakken. Met de diverse probeeracties en challenges is er voor ieder wat wils!” De Ik fiets-campagne is in basis ingericht als publiekscampagne, maar ook zijn er de nodige acties uitgerold voor werknemers en werkgevers. Zo is onder andere de gebiedsaanpak in Houten in september 2022 gestart, waarbij werknemers van Houtense bedrijven gebruik konden maken van een e-bike probeerpool en konden deelnemen aan de Flora, Fauna, Fiets Challenge. Ook in het projectgebied van de Westelijke Stadsboulevard is rondom de werkzaamheden een probeerpool met e-bikes beschikbaar gesteld en zijn ‘leen-bakfietsen’ geplaatst bij kinderdagverblijven.”

Gaan fietsen niet altijd makkelijk
Maar (vaker) fietsen, die stap zet je natuurlijk niet zomaar. Ik fiets-teamlid en psychologe Ingeborg: “Gedragsverandering is een complex proces, waarbij deelnemers stap voor stap geholpen moeten worden om gemotiveerd de overstap te maken. Er bestaan geen trucjes en simpel is het niet!” Ik fiets zet daarom in op verschillende incentives: ‘lokaal’, ‘blijven fietsen’ en ‘maatschappelijke betrokkenheid’. Dat wil zeggen: we verleiden mensen tot deelname met lokale beloningen, bijvoorbeeld een kop koffie bij de plaatselijke barista. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat mensen blijven fietsen. Dus: niet één keer proberen, maar het (nieuwe) gedrag vasthouden. Dit doen we door fietsen te belonen, positieve feedback te geven, en door fietsen voor Ik fiets deelnemers extra interessant en aantrekkelijk te maken. Fietsers die de Ik fiets app op hun telefoon hebben staan, krijgen namelijk sneller groen bij diverse slimme verkeerslichten in de provincie Utrecht! Tot slot speelt maatschappelijke betrokkenheid een rol: zo konden Ik fietsers kiezen voor een donatie aan een goed doel, in plaats van een beloning voor henzelf.
En nu dan?
Ik fiets stopt voor ons. “Maar gelukkig betekent dat niet dat de gehele campagne wordt opgeheven! Het blijft mogelijk om de Ik fiets app te downloaden en je fietskilometers bij te houden. Eens een Ik fietser, altijd een Ik fietser dus.”, aldus Birgitta. Wil jij nog lid worden van deze community? Dat kan! Neem een kijkje op www.ikfiets.nl, of stuur Birgitta, Sjors of Ingeborg even een berichtje.