Handsfree bellen is net zo gevaarlijk als bellen met de telefoon in je hand. Dat heeft de SWOV al enige tijd geleden uitgevonden, maar zij krijgt nu steun van Britse onderzoekers. Psychologen van de Universiteit van Sussex stellen vast dat als er een beroep gedaan wordt op je verbeelding, de afleiding het grootst is. Zij koppelden dit aan het gebruik van telefoons in de auto. Als iemand je bijvoorbeeld door de telefoon vraagt waar je een dossier hebt gelaten, ga je de ruimte waar het moet staan verbeelden en loop je in gedachten daar in plaats van deel te nemen aan het verkeer. ”Inbeelden waar je het over hebt, vereist het nodige van je brein en dat gaat ten koste van andere dingen die je brein tijdens het rijden eigenlijk moet doen. Onder meer: opletten en gevaren detecteren,” zeggen de onderzoekers. Dan maakt het weinig uit of je handsfree of handheld belt. Het is de mentale capaciteit die de aandacht wegvoert van de rijtaak.
Een gesprek voeren met iemand in de auto is veel minder gevaarlijk. Je gesprekspartner ziet ook wanneer hij of zij even haar mond moet houden omdat het verkeer dit van je vraagt. Dat kan niet gezegd worden van iemand kilometers verderop aan de andere kant van de lijn.
Gerard sprak er over op BNR Nieuwsradio. Klik hier voor het radio fragment en hier voor een korte weergave op BNR Wetenschap Vandaag.
Voor een artikel over het Britse onderzoek klik hier.