Met een steeds drukker en dynamischer verkeersbeeld op het Nederlandse wegennet neemt ook de behoefte aan actuele en betrouwbare informatie over de bereikbaarheid van steden toe. Deze actuele informatie was voor gemeenten in Nederland vaak nog niet binnen handbereik. Met ‘floating car data’ (FCD) is dit wel mogelijk! XTNT en Simacan brengen met actuele verkeersdata de daadwerkelijke bereikbaarheid van uw gemeente in beeld waardoor u in 4 weken de bereikbaarheid van uw gemeente inzichtelijk heeft!
Van toekomstmuziek naar hier en nu
Voorspellende verkeersmodellen zijn een nuttig en veel gebruikt instrument om naar de toekomst te kijken. Modellen kunnen de effecten van een groeiende gemeente of te nemen verkeersmaatregel goed voorspellen.
Om echter een goed beeld te krijgen van huidige dagelijkse bereikbaarheid heeft de gemeente beperkte middelen tot haar beschikking. Verkeerstellingen uit verkeerslichten of telslangen zeggen iets over de hoeveelheid verkeer, maar nog niks over doorstroming. Observeren op straat of het en analyseren van camerabeelden is tijdrovend en daarmee kostbaar.
‘Floating Car Data’ (FCD) kan ons hierbij helpen. Deze data die auto’s, navigatiesystemen en smartphones genereren vertellen ons hoe snel een auto rijdt op een bepaalde locatie of traject. Hierdoor ontstaat een actueel beeld van de situatie op de weg.
Floating Car Data als…
Door de floating car data op een slimme manier te verzamelen en te analyseren kunnen we het voor uw wegennet op verschillende manieren inzetten. We gebruiken FCD als…
- …bereikbaarheidsmeter: met behulp van FCD maken we een overzicht van de actuele doorstroming van het autoverkeer in uw gemeente. Met deze informatie tonen we niet alleen aan welke knelpunten er binnen de gemeente zijn, maar heeft u ook bewijslast in handen van de feitelijke wegsituatie die u in uw communicatie richting politiek of inwoners, of als input voor uw nieuwe beleid kunt gebruiken.
- …monitoringsinstrument: vóór en na een getroffen verkeersmaatregel brengen we de verkeerssituatie in beeld en toetsen of het gewenste effect is bereikt. Ook kunt u zien of de getroffen verkeersmaatregelen geen negatief effect hebben op de doorstroming in omliggende straten of op alternatieve uitvalsroutes.
- …gedragsinstrument: door de (actuele) reistijden op verschillende routes met elkaar te vergelijken kunnen we weggebruikers informeren over wat voor hen de snelste route is naar bijvoorbeeld de snelweg. Hierdoor kunnen we inwoners op wijkniveau informeren over de handigste route maar kunnen we ook op basis van de actuele situatie op de weg weggebruikers sturen door middel van bijvoorbeeld tekstkarren, DRIPS of slimme websites/apps.
Doorstroming binnenstad Utrecht in beeld
Een goed voorbeeld van hoe je FCD kan toepassen is de casus die wij onlangs voor de gemeente Utrecht hebben uitgewerkt. Hierover leest u meer in onderstaande flyer.
Ook met FCD werken in uw gemeente? Neem contact op met Robbin Lankhuijzen of kom langs op het Nationaal Verkeerskundecongres op 3 november. Bij onze praktijktafel (kennisronde 3) presenteren we de door ons toegepaste methode in Utrecht.