De Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel is – zoals de naam al doet vermoeden – een grote kruising gelegen in de gemeente Krimpen aan den IJssel. De kruising vormt een belangrijke verbinding tussen de Krimpenerwaard en Rotterdam, waar dagelijks tienduizenden auto’s, scooters, fietsers, bussen en vrachtwagens overheen rijden. De jarenlange intensieve belasting heeft haar tol geëist. De fundering van de kruising werd zwakker en een opknapbeurt was hoognodig. Na enkele voorbereidende werkzaamheden, is in 2021 de reconstructie gestart. En de reacties zijn verrassend positief!
Tijdens de 1,5 jaar durende werkzaamheden is de Grote Kruising slechts deels in gebruik en zijn weggebruikers aangewezen op alternatieve routes. Om de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden zo optimaal mogelijk te maken en de hinder zoveel als mogelijk te beperken, schakelde de gemeente Krimpen aan den IJssel XTNT in.
Bij dit uitdagende project haalden we alles uit de kast en zetten we ons complete ‘Minder Hinder pakket’ in. In een vroeg stadium speelde collega Joep een belangrijke rol bij het vormgeven van de fasering en het uitdenken van de omleidingsroutes. Amanda, Marijn en Dagmar gingen vervolgens aan de slag met de bereikbaarheidscommunicatie en Robbin boog zich over het bebordingsplan en de monitoring tijdens de werkzaamheden.
Fasering, ontwerp en omleidingsroutes
Een goed begin, is het halve werk. Daarom is het belangrijk om niet alleen in te zetten op hinderbeperking middels communicatie, maar ook door in het ontwerp en de fasering en bij het aanwijzen van de omleidingsroutes al rekening te houden met het tegengaan van hinder. Joep assisteerde het projectbureau van de Grote Kruising bij infrastructurele vraagstukken. Hoe richten we de fasering zo optimaal mogelijk in? En hoe maken we de omleidingsroutes veilig en comfortabel? Ook bracht Joep zijn kennis op het gebied van VRI’s in om te zorgen voor een zo efficiënt mogelijke regeling. Alles om de situatie tijdens de werkzaamheden in goede banen te leiden.
Bereikbaarheidscommunicatie: effectief benaderen & informeren van weggebruikers
Hoe zorg je ervoor dat de reiziger op de hoogte is van de werkzaamheden, weet wat voor hem/haar de beste reiskeuze is, en via welke kanalen bereik je deze reiziger? Dit bepaalden we vooraf in onze – een hele mond vol: ‘bereikbaarheidscommunicatiestrategie’. Per herkomst/bestemming en vervoersmiddel brachten we in kaart welke informatie van belang is. En hoe je dit op een begrijpelijke en duidelijke manier bij de doelgroep brengt. Daarnaast schreven we een verbeterplan voor de opzet en invulling van de website www.degrotekruising.nl, zorgden we voor het doorvoeren van de afsluitingen en het versturen van in-appnotificaties in navigatieapps Flitsmeister en Waze, en testten we een geheel nieuwe tool in de verkeerswereld: gericht informeren via de digitale radio. Alles om weggebruikers zo goed mogelijk te informeren en hen hiermee goed voor te bereiden op de aankomende werkzaamheden.
Monitoring: cijfers, veldwerk en emoties
Tijdens de werkzaamheden zijn we direct ook gestart met monitoring. Wat is de invloed van de reconstructie op de verkeersintensiteiten en doorstroming? En hoe worden de werkzaamheden, informatie en communicatie ervaren door bewoners en weggebruikers? We brachten verschillende elementen in kaart:
- Verkeerssituatie, in cijfers. Op basis van verschillende databronnen, zoals tellussen, filmpjes van Google Maps die de doorstroming in kaart brengen en NDW-data, analyseerden we de verkeerssituatie. We keken naar reistijden en rijsnelheden en kregen zo duidelijk te zien waar opstoppingen ontstonden.
- Verkeerssituatie, op straat. Door zelf in het gebied rond te rijden, kregen we een goed beeld van de situatie op straat én konden we het gedrag van weggebruikers goed observeren.
- Sentiment. Met een sentimentmeting brachten we in kaart wat mensen van de werkzaamheden vinden en hoe zij tegen het project aankijken. We hielden nauwlettend de social media posts over de Grote Kruising in de gaten. De antwoorden op issues die we tegenkwamen op de socials belichtten we vervolgens in de communicatie, en in enkele gevallen leidde het tot directe aanpassingen van onder meer de bebording op straat.
Succesvolle aanpak
De werkzaamheden zijn al geruime tijd in volle gang en de inzet van ons ‘Minder Hinder pakket’ lijkt zijn vruchten af te werpen. De vertraging is – tijdens de werkzaamheden (!) – afgenomen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie. En weggebruikers geven zelfs aan dat de situatie wat hen betreft wel zo mag blijven. Een mooier resultaat hadden we natuurlijk niet kunnen wensen!
Meer weten?
Meer weten over de reconstructie van de Grote Kruising, of ook ondersteuning nodig bij een hinderproject? Laat simpelweg je naam en telefoonnummer achter en we nemen binnen enkele dagen contact met je op!