Wat doe je als een belangrijke kruising waar dagelijks tienduizenden auto’s, scooters, fietsers, voetgangers, bussen en vrachtwagens overheen rijden toe is aan een grote opknapbeurt? Dan haal je alles uit de kast, dan ga je samenwerken met XTNT. Want dan heb je de kennis en kunde op zowel het gebied van verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement en communicatie in één hand. Dan werk je met een team van oprechte, nieuwsgierige en bevlogen professionals die gaan waar anderen niet gaan. Het experiment met radiocommercials via DAB+ is daar een mooi voorbeeld van.
De Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel is een druk punt op de Algeracorridor: de route die Rotterdam en de Krimpenerwaard met elkaar verbindt. De kruising is aangelegd in 1936 en omdat de fundering begon te verzakken, was een opknapbeurt hoognodig. Dit heeft consequenties voor de weggebruikers, met name voor automobilisten. Zo is de kruising 1,5 jaar in verschillende richtingen afgesloten, waardoor je voor sommige bestemmingen om moet rijden. Om weggebruikers zo goed mogelijk te informeren, zetten we bij de renovatie ons complete ‘XTNT Minder Hinder-pakket’ in. Kaartaanpassingen in navigatieapps, aankondigingen via Waze en Flitsmeister, een informatieve projectwebsite én een compleet nieuwe toepassing: locatiegericht informeren via digitale radio.
Aankondiging lokale wegwerkzaamheden op je autoradio
Dagmar, communicatieadviseur van XTNT voor de Grote Kruising: “Andy Berkouwer van Be-Mobile belde ons met de vraag of we een nieuw snufje in de verkeerswereld wilden uittesten: gericht informeren van weggebruikers via DAB+. Uhm… wat? Andy legde uit dat iedereen die in de regio Krimpen aan den IJssel naar de bekende commerciële digitale radiozenders luistert een week voorafgaand aan de start van de werkzaamheden een aankondiging te horen zou krijgen. Via de radio bereik je natuurlijk een veel breder publiek dan alleen de gebruikers van navigatieapps en het trekt meer aandacht dan bijvoorbeeld een extra advertentie op je Facebook-tijdlijn. Er was in Nederland niet eerder gewerkt met het locatiegericht adverteren of informeren via de radio, dus het leek me heel interessant om deze nieuwe mogelijkheid uit te testen.” Onze opdrachtgevers bij de renovatie van de Grote Kruising deelden dit enthousiasme en gaven ons de mogelijkheid om deze vernieuwende techniek te testen in de praktijk. “We vonden het belangrijk om de boodschap zo te brengen dat het je gelijk triggert. Dus geen saaie, formele tekst, maar een boodschap die écht aanspreekt. Met een professionele voice-over is dit wat ons betreft geslaagd. Luister zelf maar!”
De resultaten liegen er niet om: in een periode van een week bereikten we 114.181 individuele luisteraars op onder andere Radio 538, Skyradio en Radio Veronica en online themakanalen zoals Skyradio 90’s Hits en 538 Party. Het merendeel van de luisteraars komt uit de regio Krimpen aan den IJssel en Rotterdam. Hiermee is de pilot een succes! We zien deze techniek als zeer kansrijk om een groot publiek gericht te benaderen en kijken ernaar uit om dit in de toekomst samen met partner
Be-Mobile verder te ontwikkelen.
Bereikbaarheidscommunicatie Krimpen
Naast verkeersmanagement en mobiliteitsmanagement, is communicatie een belangrijke focus en expertise van XTNT. Zo ook voor de renovatie van de Grote Kruising. Om de weggebruikers te informeren over wat hen te wachten stond, stelden XTNT’ers Amanda en Dagmar in 2020 voor deze opdracht een bereikbaarheidscommunicatieplan op. Amanda: “Een hele mond vol, zo’n ‘bereikbaarheidscommunicatieplan’. Maar superbelangrijk! In dit plan beschreven we de verschillende doelgroepen en bijbehorende hinderboodschappen. Hierin vertellen we wat de impact van de werkzaamheden voor de reizigers is en vermelden we mogelijke reisalternatieven. Bijvoorbeeld het reizen met de fiets of het openbaar vervoer, in plaats van met de auto. Deze hinderboodschappen vormen de fundering voor de communicatie richting weggebruikers. Helderheid en een eerlijke boodschap vormen de kern.” Alle bereikbaarheidsinformatie is terug te vinden op de projectwebsite en wordt gecommuniceerd via de communicatiekanalen van de gemeente.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze opdracht, over communicatie bij mobiliteitsvraagstukken of werk je zelf aan een project waarbij je locatiegericht wil informeren via de radio? Neem dan contact met ons op.