XTNT gaat vanaf januari 2020 aan de slag met het uitrollen van het programma Doortrappen in de Vervoerregio Amsterdam. Dit doen we samen met communicatiebureau Keijzer en adviesbureau Volq. Doortrappen – ontwikkeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – moet ervoor zorgen dat ouderen (65+) niet thuis hoeven te blijven, maar prettig en vooral veilig op de fiets blijven stappen. Ook in een drukke regio zoals Amsterdam.

Ouderen op de fiets

Nederland is een echt fietsland waar we ons van kleins af aan al op het stalen ros verplaatsen. Maar wat als je ouder wordt en het fietsen niet meer zo soepel gaat? Als je een paaltje niet opmerkt, het moeilijk vindt om je evenwicht te bewaren bij het op- en afstappen en je andere verkeersdeelnemers niet altijd ziet of hoort aankomen? De fietser op leeftijd is kwetsbaar in het verkeer en raakt dan ook relatief vaak betrokken bij een fietsongeval. Hierdoor durven sommige ouderen de fiets zelfs niet meer op, en dat is jammer! Fietsen is namelijk een activiteit die juist bijdraagt aan de fitheid, sociale contacten en zelfstandigheid van ouderen. Door middel van verschillende gedragsinterventies worden ouderen bewust gemaakt van het aspect verkeerveiligheid en hoe zij hiermee om kunnen gaan. Dit alles met als doel de verkeersveiligheid van deze doelgroep te vergroten.

Doortrappen doen we samen

Doortrappen doe je samen! Daarom draait Doortrappen voor een groot deel om samenwerking met verschillende domeinen binnen gemeenten en zoeken we verbinding met het sociale netwerk van de oudere fietser. Zo hopen we een grote groep te bereiken en samen aan de slag te gaan. We zijn blij dat de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam XTNT, Keijzer en Volq het vertrouwen hebben gegeven om deze klus aan te vliegen en te coördineren.