Tot je 100ste veilig op de fiets in de regio Amsterdam: XTNT trapt door!
Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland. Fietsen wordt ons met de paplepel ingegoten: als klein kind starten we op de loopfiets, die we daarna inruilen voor een driewieler, kinderfiets, tienermodel, een volwassen exemplaar en steeds vaker ook een elektrische fiets. We fietsen dus ons hele leven, maar helaas is dat niet zonder risico. Fietsers zijn namelijk kwetsbaar in het verkeer, zo constateerde ook de Vervoerregio Amsterdam. In 2018 was meer dan de helft van alle verkeersslachtoffers in de regio Amsterdam een fietser. De oudere fietser is in deze groep helaas oververtegenwoordigd. Om de veiligheid van deze doelgroep te verbeteren, voert XTNT het programma Doortrappen uit.
Doortrappen richt zich op het voorkomen van fietsongevallen bij de oudere doelgroep. Bewustwording is hierbij van groot belang. Maar oudere fietsers zijn ervaren fietsers die zich niet snel aangesproken voelen als het gaat om verkeersonveiligheid en de sluipende gevolgen van het ouder worden. Want: “ik kan toch goed fietsen, dat doe ik al jaren!” Geen gemakkelijke opgave dus. Daarom kiezen we in dit project voor een netwerkaanpak: we slaan de handen ineen met lokale partners die zich al in het netwerk van de oudere fietser bevinden. Denk aan buurthuizen, fysiotherapeuten, lokale fietsenmakers en buurtsportcoaches. Door het thema verkeersveiligheid te verweven in het bestaande aanbod van deze lokale partners, bereiken we de doelgroep via de voor hen bekende weg en maken we het verschil. Samen met participatiebureau +Anderen en communicatiebureau Keijzer werken we inmiddels al twee jaar met veel plezier aan dit programma en 2022 wordt het derde jaar waarin we ons inzetten voor veilig fietsen in Amsterdam!
Pallet aan activiteiten
De afgelopen twee jaar hebben we samen met allerlei lokale partners diverse activiteiten opgezet. Zo organiseerden we in Amsterdam de ‘Doortrappen karavaan’. Op centrale plekken in de stad konden oudere fietsers bij ons terecht voor een fietscheck, een gratis fietsspiegel én een goed gesprek over fietsveiligheid. Ook in de gemeente Landsmeer gingen we de straat op. Op het Fietsfestival waren opa’s en oma’s mét hun kleinkinderen welkom voor een middag vol leuke fietsactiviteiten, zoals een fietsquiz en een behendigheidsparcours. Naast zulke eenmalige acties, zetten we juist ook in op meer structurele activiteiten. Een voorbeeld is het integreren van fietsfitoefeningen in wekelijkse beweeg- en sportlessen. Doordat sportaanbieders vaker aandacht geven aan bijvoorbeeld balans en de lenigheid van nek en schouders, wordt de kans vergroot dat je soepel en sterk blijft fietsen.
Vitaal en mobiel
We beschouwen en benaderen de oudere fietser niet als oud en kwetsbaar. De oudere fietser is een vitaal persoon, die gewend is op een mobiele manier door het leven te gaan en daar richten we onze communicatie dan ook op in. De inzet van diverse én herkenbare communicatiekanalen is daarbij belangrijk. In samenwerking met NH media en At5 (lokale omroep Amsterdam) maakten we een tiendelige serie over veilig fietsen. Daarnaast publiceerden we in allerlei lokale buurt- en wijkkrantjes een verkeersveiligheidspuzzel en ook op Facebook delen we iedere week handige tips en ervaringen van andere Doortrappers. Dit alles om het bewustzijn bij de oudere fietser te vergroten en een gedragsverandering in gang te zetten. In het aankomende jaar breiden we onze netwerken en activiteiten in de huidige gemeenten uit en starten we op in de gemeente Edam-Volendam en Weesp. Doortrappen is dan in tien gemeenten in de Vervoerregio Amsterdam actief.
Meer weten?
Wil je meer weten over het programma? Of wil je zelf aan de slag met Doortrappen? Neem dan contact op met Annemieke Putters.