De liefde voor de auto laat zich (niet) sturen
De auto lijkt anno 2021 nog steeds aan onze kont vastgeroest. Wij Nederlanders rijden ook in een coronajaar samen een slordige 100 miljard kilometer. Dat is 130.000 keer naar de maan en terug. Een rare vergelijking, maar voor beide gaat wel dezelfde vraag op: waarom zou je dat doen? Waarom stappen wij nog zo massaal in de auto, ondanks dat we bekend zijn met de nadelen. We kennen toch ook de voordelen van het openbaar vervoer, de fiets, het carpoolen en het deelvervoer? Waarom zijn we er toch zo aan verknocht, aan die gemotoriseerde blikjes? Waarom kunnen we überhaupt niet zonder, of ze gewoon wat vaker voor de deur laten staan? Bo Bos, onze adviseur mobiliteit en gedrag, vertelt erover.
Bo: “Voor Brainport Bereikbaar zijn wij vanuit XTNT op dit moment bezig met het ontwerpen van de uitvoeringsagenda voor de structurele gedragsverandering. Dat houdt in dat ik samen met collega Gerard Tertoolen een plan maak met samenhangende concrete projecten die bijdragen aan het doel om de bereikbaarheid van Zuidoost Brabant te optimaliseren en langdurig op hoog niveau te houden. Heel leuk om dit voor Brainport te mogen doen en extra tof dat we binnen Brainport Bereikbaar met meer collega’s van XTNT actief zijn. Zo zorgt Jolanda Smit er als Kwartiermaker Fiets namelijk ook nog eens voor dat we de aantrekkelijkheid van tweewielers nog beter onder de aandacht brengen in de omgeving.”
En nu heb je een video opgenomen? Bo: “Ja! Afgelopen week heb ik meegedaan aan een opname voor de nieuwsbrief van Brainport Bereikbaar. In een terugkerende rubriek nodigen ze elke zes weken een mobiliteitsprofessional uit die antwoord geeft op een kettingvraag. De vraag die afgelopen week voor mij lag was: wat houdt de automobilist in de auto?” We kijken even mee.
Aan de slag met slimme reisalternatieven
Oké, het is duidelijk dat we behoorlijk gesteld zijn op onze auto. Wellicht dat we daarom ook wel zoveel koosnaampjes voor onze heilige koeien hebben. Zodra we achter het stuur stappen, zijn we anoniem, hebben we macht en controle en zitten we lekker in onze personal space. We identificeren ons zelfs met die bolides en (extra) gasgeven compenseert ook nog eens lekker een rotdag. Nou, daar zijn we mooi klaar mee. Of niet? Kunnen we onze liefde voor de auto wél sturen? Kunnen we iets minder klef zijn, iets minder afhankelijk en tegelijkertijd ook wat meer houden van andere vervoersmiddelen? Van de fiets bijvoorbeeld, waar we nu al zo’n 100 uur per jaar op doorbrengen. Bo: “Jazeker! Door te zorgen dat je goed weet wie je doelgroep is en wat hen drijft, kun je andere manieren van reizen steeds aantrekkelijker maken. Door de voorzieningen aan te passen en te faciliteren, en door heel goed en gericht te communiceren. Veel mensen moeten daarnaast ook niet vergeten dat een dagje thuiswerken of buiten de spits reizen voor hen best mogelijk is. XTNT krijgt de boel echt wel in beweging, dat hebben we al vaak laten zien en gaan we ook bij Brainport Bereikbaar bewijzen.”
Wil je meer informatie over onze rol bij Brainport Eindhoven, of zou je eens rustig door willen praten over de bijdrage die XTNT levert aan dit soort mobiliteitsvraagstukken? Neem dan contact op met Bo!
Net als Bo ziet ook Frank Lammers dat het echt allemaal wel wat minder kan met die auto. Het wordt ons inmiddels namelijk al behoorlijk makkelijk gemaakt om op een andere manier bij Brainport te komen. |