De Mobiele Eeenheid gaat nieuwe busjes aanschaffen. Deze zullen wit worden in plaats van donkerblauw. Ook krijgen de nieuwe busjes oranje en blauwe strepen op de zijkant, vergelijkbaar met politiewagens. Sommige agenten rekenen er op dat de witte kleur een rustgevende werking heeft op hooligans en andere agressievelingen.
Anderen vrezen dat witte busjes juist een geliefd doelwit worden van iedere tegenstander met een spuitbus of verfbom. Men verwacht dat met de metamorfose het positieve imago van de politie afstraalt op de ME. Na verloop van tijd zou dat echter ook andersom kunnen gebeuren.
XTNT’er Gerard werd gevraagd of het effect van een verandering in kleur kan bijdragen aan een verandering van imago. Denk bijvoorbeeld aan de McDonalds die van een schreeuwerig rood en geel logo naar de aardkleur ‘groen’ is gegaan om een meer milieuvriendelijk en verantwoord imago op te roepen. Tegelijk met deze kleurverandering paste men het assortiment enigszins aan. Of de kleurverandering het imago van McDonalds substantieel heeft bijgesteld in een meer ‘gezonde’ richting is nog maar de vraag.
Over het algemeen moeten de effecten van kleuren niet overschat worden. Een aanpassing van de mentaliteit of manier van optreden van de ME zal meer zoden aan de dijk zetten. En als men er voor kiest om op dezelfde wijze te blijven handelen – los of men dit goed- of afkeurt – moet men het ook niet in kleurgebruik gaan zoeken om het imago op te poetsen.
Download onder aan de pagina een artikel waarin Gerard Tertoolen samen met professor Paul de Lange van de VU worden geciteerd.
