THIJS | JUNIOR ADVISEUR
Met een goede dot optimisme en altijd een grapje of gekke woordspeling paraat is Thijs een echte verbinder binnen XTNT.
FUNCTIE
‘Als junior adviseur ondersteun ik op het hele palet aan mobiliteitsprojecten waar XTNT zich mee bezighoudt. Vanuit mijn master Transportbeleid en bachelor Planologie zit het met mijn technische kennis over verkeer wel goed. Maar ik word juist van het gedragsaspect van verkeer enthousiast. Hoe zorg je dat je ook de weggebruiker bereikt? Als junior kan ik van elk thema en type project iets proeven.’
DAGELIJKS WERK
‘Ik ben actief op het gebied van bereikbaarheid bij grootschalige wegwerkzaamheden van Rijkswaterstaat. Daarnaast ben ik op gemeentelijk bezig met deelmobiliteit en parkeer(regulering) om zo de mobiliteitstransitie op lokaal niveau aan te slingeren.’
TYPISCH THIJS
‘Ik bekijk situaties of problemen vanuit meerdere perspectieven: er is zitten altijd meerdere kanten aan een verhaal. Ik probeer die verschillende ideeën samen te brengen en zoek daarin naar een slimme oplossing mét draagvlak. Ik krijg er dan ook energie van als zo’n oplossing uiteindelijk met enthousiasme wordt ontvangen.’
VRIJE TIJD
‘In het weekend ben ik het liefst er op uit. Je vindt mij waarschijnlijk ergens in de natuur: wandelend of op een mountainbikeparcours. Al vind ik het ook heerlijk om door een stad te struinen en ergens op het terras neer te strijken.’
Mijn projecten
Brabantse werkgevers aan de slag met verkeersveiligheid
Veilig onderweg naar het werk, dat willen we natuurlijk allemaal. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Gelukkig kan een werkgever zich op allerlei manieren inzetten om de verkeersveiligheid van zijn of haar medewerkers te vergroten. In Brabant ging XTNT – samen met de provincie en het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) – aan de slag om de ‘Werkgeversaanpak Verkeersveiligheid’ te ontwikkelen.
Weggebruikers enthousiast over tijdelijke situatie Grote Kruising
De Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel is – zoals de naam al doet vermoeden – een grote kruising gelegen in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Jarenlange intensieve belasting heeft haar tol geëist: de fundering van de kruising werd zwakker en een opknapbeurt was hoognodig. Na enkele voorbereidende werkzaamheden, is in 2021 de reconstructie gestart. De reacties zijn verrassend positief!
“Fietsframe” Fietsstimulering
Met een vliegende start aan de slag met fietsstimulering? Wij helpen je! Lees hier alles over XTNT “Fietsframe” fietsstimulering.
Aan de slag met hinderbeperking tijdens vernieuwen Van Brienenoordbrug
De provincie Noord-Holland stimuleert de ontwikkeling van Smart Mobility-toepassingen, om zo kansen te bieden voor het slim, schoon en veilig reizen…
Verkeersonveiligheid? Handhaving is dé oplossing… Toch?!
Handhaving heeft vaak maar beperkt effect. Om een veilige verkeerssituatie te creëren, is meer nodig. Een goede samenwerking tussen de wegbeheerder en de politie is hierin cruciaal.
Toolbox Smart Mobility Live
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel waardoor er nieuwe slimme technieken ingezet kunnen worden voor beter verkeers- en mobiliteitsmanagement en om sneller, gerichter en persoonlijker te communiceren met de omgeving en (vaar)weggebruikers.
Slim reizen naar de sportclub: XTNT en Attacom in actie!
De gemeente Helmond en de hockeyclub HC Helmond zijn op zoek naar een oplossing voor (parkeer)overlast en vroegen XTNT om hulp. Wij onderzochten het reisgedrag én gingen gelijk de straat op om het parkeergedrag van automobilisten te sturen.
Bestemming nog niet bereikt
Wie maakt nog gebruik van die grote uitvouwbare (en vervolgens onmogelijk terug te vouwen) wegenkaarten? De mogelijkheden van digitale tools voor navigeren zijn nog lang niet uitgeput en blijven ons verbazen. Wat vorig jaar nog onmogelijk leek, is inmiddels de normaalste gang van zaken.
Effectief aan de slag met fietsstimulering, zo doen we dat!
Wil je als gemeente aan de slag met fietsstimulering? Dan heb je nogal wat tools om uit te kiezen! Maar, wat is nu de juiste tool voor jouw gemeente, en hoe vlieg je dit slim aan?
Op die fiets! Fietsstimulering bij XTNT
Fietsen is populairder dan ooit. Tijdens de lockdown waren de e-bikes en racefietsen niet aan te slepen. Fietsstimulering is daarom niet nodig… toch?! Fout! Hoewel we op recreatief en sportief gebied de fiets wellicht hebben (her)ontdekt, blijven we gewoontedieren. Nu de wereld weer stukje bij beetje terug naar ‘normaal’ gaat, grijpen we ook al snel weer terug op ons – voor velen vertrouwde – vervoermiddel: de auto. Daarom is dit hét moment om gewoonten te doorbreken en de auto te verruilen voor de fiets.
Aan de slag met fietsstimulering: een praktische handreiking
Je hebt hard gewerkt aan een snelfietsroute. Het asfalt is perfect egaal, de fietser heeft overal voorrang en de bebording is tiptop in orde. Nu die fietsers nog… Hoe zorg je ervoor dat (meer) mensen op de fiets stappen en gebruik maken van je snelfietsroute?
XTNT experimenteert met lokale commercial op landelijke radio
Wat doe je als een belangrijke kruising waar dagelijks tienduizenden auto’s, scooters, fietsers, voetgangers, bussen en vrachtwagens overheen rijden toe is aan een grote opknapbeurt? Dan haal je alles uit de kast, dan ga je samenwerken met XTNT. Want dan heb je de kennis en kunde op zowel het gebied van verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement en communicatie in één hand.
Onderzoek mobiliteitshubs Krimpenerwaard
Op de N210 staan voor de Algerabrug in Krimpen aan den IJssel in de ochtendspits regelmatig lange files van verkeer dat uit de richting van de Krimpenerwaard richting Rotterdam reist. Omdat de bestaande P+R-voorziening in Krimpen aan den IJssel vervalt, vroeg gemeente Krimpenerwaard XTNT onderzoek te doen naar de meest geschikte locatie(s) voor één of…
Transferiumbeleid ‘s-Hertogenbosch
Steekwoorden Transferia, ketenmobiliteit, parkeerbeleid stadsvervoer Het projectAl eind jaren ’90 bleek uit een studie die wij voor de provincie Noord-Brabant uitvoerden, dat de potentie voor succesvolle transferia in ’s-Hertogenbosch het grootst was van alle grote Brabantse steden. ’s-Hertogenbosch had/heeft een aantrekkelijke binnenstad die op piekmomenten niet goed bereikbaar was met de auto door congestie en…
Bereikbaarheidscommunicatie: goed voorbereid op weg!
Goede informatie draagt bij aan het beperken van de hinder(beleving) bij werkzaamheden. Samenwerking is hierin essentieel. Maar hoe pak je bereikbaarheidscommunicatie aan?
Pubquiz Minder Hinder
Donderdag 11 maart was het zover: de allereerste XTNT Minder Hinder Pubquiz! De 60 minuten waren tot de rand toe gevuld met uitdagende vragen, interessante gastsprekers en een nieuwe XTNT-film waarin collega’s uitleggen hoe wij in de praktijk de hinder bij wegwerkzaamheden tot een minimum beperken.
Aan de slag met duurzame mobiliteit in Crailo!
Het buurtschap Crailo heeft grootse (en vooral duurzame) mobiliteitsplannen voor een nieuw te ontwikkelen wijk. XTNT werkt het duurzame mobiliteitsconcept verder uit.
Slimmer reizen op de A2 – Reizigersbenadering MIRT A2 Deil-Vught
Hoe kom je tot een breed gedragen plan voor reizigersbenadering bij een belangrijke verbindingsroute die meerdere provincies doorkruist en waarbij meerdere overheden betrokken zijn? XTNT zocht het uit voor de A2 Deil-Vught.
Gaasperdammertunnel geopend, op naar het laatste SAA project!
Na jaren van bouwen ging maandag 23 november ook de vierde tunnelbuis van de Gaasperdammertunnel in de A9 open. . Nu al het verkeer door de nieuwe tunnel rijdt, is de klus voor onze XTNT’ers bij dit project van wegverbredingsprogramma Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) geklaard.
Pilot Spijkenisserbrug: jongeren informeren via social media
De Spijkenisserbrug, een belangrijke verbinding tussen Spijkenisse en Hoogvliet, heeft regelmatig te maken met onverwachte uitval. Voor niemand leuk, maar vooral van fietsers vraagt omrijden nogal wat: de alternatieve route kost al snel 30 minuten extra. Rijkswaterstaat vroeg XTNT om mee te denken over een oplossing om fietsers, en dan met name schoolgaande jongeren, te…
Mobiliteitsmanagement Piet Heintunnel: 1.500 spitsmijdingen en structurele gedragsverandering
In de loop van 2021 gaat de Amsterdamse Piet Heintunnel 15 maanden dicht voor autoverkeer. In de normale situatie rijden er dagelijks 30.000 auto’s door deze belangrijke verbinding tussen centrum, Zeeburgereiland en ringweg A10. Zo’n langdurige afsluiting drukt flink op de bereikbaarheid van de stad. In opdracht van gemeente Amsterdam zijn XTNT’ers Jasper en Lisanne…
Mobiliteitsmanagement en inzet Smart Mobility bij weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere
Steekwoorden Mobiliteitsmanagement, smart mobility, omgevingsmanagement, reisinformatiediensten, stakeholders Het projectRijkswaterstaat verbreedt de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere met één of meer rijstroken. Hierdoor verbetert de doorstroming en de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot, door een goede inpassing van de weg in het gebied en de aanleg…
Verminderen hinder bij werkzaamheden De Nieuwe N200
Steekwoorden Mobiliteitsmanagement, verkeersmanagement, omgevingsmanagement, stakeholders, Minder Hinder Het projectIn het project De Nieuwe N200 bundelen Waternet, Rijkswaterstaat en gemeente Amsterdam de krachten om de N200 (Haarlemmerweg) grondig op te knappen. Onder de weg, een rijksweg tussen Amsterdam en Halfweg, liggen de oudste drinkwaterleidingen van Nederland (uit 1853). De leidingen worden vervangen. Daarnaast wordt groot onderhoud…
XTNT als kwartiermaker: waar inhoud en proces samenkomen
Hoe werk je beter samen om de verkeersveiligheid op provinciale wegen te verbeteren? Met die vraag startte XTNT in het najaar van 2019 als ‘kwartiermaker verkeersveilige infrastructuur’ bij de provincie Noord-Brabant. Een rol die goed past bij XTNT, want naast inhoudelijk advies over verkeer en mobiliteit helpen we overheden en organisaties bij het verbeteren van…
Safety-safe: minder hardrijders door snelheidsmeter met beloning
Hardrijders binnen de bebouwde kom kunnen een flinke hoofdbreker zijn voor gemeenten en andere overheden. In wijken waar te hard wordt gereden, zijn het vaak de bewoners zelf die de snelheid overtreden. Zij kennen het gebied door en door en weten precies waar ze het gaspedaal iets verder kunnen intrappen. Hoe zorg je ervoor dat…
Fietsstimuleringsprogramma’s Beter Benutten Vervolg (IMMA) Regio Maastricht en Provincie Utrecht
Steekwoorden Fietsstimulering, spitsmijden, belonen, app, Beter Benutten, ervaren, competitie, bedrijvenbenadering, werkgevers, werknemers Het projectEen belangrijk doel binnen Beter Benutten Vervolg was het zorgen voor minder auto’s in de spits. Hiervoor is gedragsverandering van automobilisten nodig. De regio’s Maastricht en Midden Nederland wilden hierbij inzetten op de fiets en werken met het programma ‘In Beweging’. XTNT…
Mobiliteitsmanagement renovatie Heinenoordtunnel
Steekwoorden Renovatie, bereikbaarheidsstrategie, bereikbaarheidsplan, tunnelveiligheid Het projectIn 2017 is Rijkswaterstaat gestart met de voorbereidingen voor de renovatie van de Heinenoordtunnel (A29). De planfase van het project wordt momenteel afgerond. De technische scope van het project is onderzocht en er is een start gemaakt met het betrekken van regionale partners in het project waarmee onder andere…
Evaluatie Cargo Hitching
Een combinatie van vracht- en personenvervoer: dat is de basis van de pilot Cargo Hitching. Pakketjes liften als het ware mee met de ov-bus naar een centraal afhaalpunt, waar de ontvanger zijn/haar pakketje kan ophalen. D
Toolbox smart mobility-toepassingen bij aanlegprojecten en onderhoudswerkzaamheden (vervolg)
Het projectHet verder brengen en verankeren van de smart mobility-kennis en -inzet bij Minder Hinder (werkzaamheden en aanleg)projecten van Rijkswaterstaat. Het gaat hierbij om het borgen van de kennis en breder onder de aandacht brengen van de mogelijkheden met smart mobility bij Minder Hinder projecten en het uitbreiden van de Smart Mobility Toolbox met de…
Toolbox mobiliteitsmanagement
Het projectDoor middel van interviews wordt een toolbox opgesteld met best practices van mobiliteitsmanagementmaatregelen voor kennisdeling bij Rijkswaterstaat. In deze toolbox wordt per thema een best practice case van een mobiliteitsmanagementmaatregel omgeschreven. Het gaat hierbij om bewezen maatregelen die als inspiratie kunnen dienen voor bijvoorbeeld omgevingsmanagers, projectmanagers maar ook de lijnorganisatie van de verschillende regionale…
Invulling functie mobiliteitsmanager Fontys, Eindhoven en Tilburg
Het projectFontys werkt hard aan de bereikbaarheid van haar locaties. Ze heeft hiervoor mobiliteitsbeleid gemaakt. De medewerker die het beleid uitvoert, is uitgevallen en dient te worden vervangen.Rol van XTNTXTNT levert twee adviseurs die samen de honneurs waarnemen en Fontys helpen bij de uitvoering van het mobiliteitsplan. Zij werken aan maatregelen zoals de implementatie van deelfietsen…
Packagedeal fietsgebruik bedrijventerreinen
Het projectDe Cleantech Regio ziet kansen in het faciliteren en vergroten van het fietsgebruik. Dit past in de ambitie van de regio om 2030 energieneutraal te zijn. Vanuit de regionale fietsvisie en de opgestelde Omgevingsagenda werkt de Cleantech Regio momenteel daarom aan diverse initiatieven op het vlak van: • opwaarderen fietsinfrastructuur; • verbeteren fietsvoorzieningen; •…
Korte termijn actieplan fiets
Het projectIn 2018 loopt het programma Beter Benutten vervolg af. Vanwege de positieve ervaringen en resultaten willen het Rijk en de regio Midden Nederland een vergelijkbaar vervolgprogramma ontwikkelen: Actieprogramma Slimme en Duurzame mobiliteit 2018 – 2021 (ook bekend als de Korte Termijn Aanpak Fietsstimulering). Hiervoor wil de regio Midden Nederland 5 inhoudelijke pakketten formuleren. XTNT…
Bereikbaarheidsplan Groot Onderhoud N3
Steekwoorden Omgevingsmanagement, ToeKan, Minder Hinder, Bereikbaarheidsplan, verkeersmanagement, mobiliteitsmanagement, Smart Mobility bron: Rijkswaterstaat Het projectEind 2019 starten grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de N3. Over het gehele traject – tussen de A15 aan de noordkant en A16 aan de zuidkant – wordt de weg voorzien van nieuw asfalt en een nieuwe funderingsconstructie. Gedurende de twee jaar die deze…
Meerdere wegen leiden naar……Gedragsverandering bij routekeuze van fietsers
Steekwoorden Fiets, gedragsbeïnvloeding, drukte, Utrecht Meerdere wegen leiden naar…Gedragsverandering bij routekeuze van fietsers Wat doe je als (te) veel fietsers in Utrecht dezelfde route nemen, waardoor het fietspad te druk wordt? Mensen nemen routeadvies niet altijd zomaar aan. Dit geldt met name voor routes die mensen vaak nemen. Ze kennen de omgeving en zijn ervan…
Categoriseringsplan gemeente Bloemendaal
Steekwoorden Verkeerscirculatieplan, wegcategorisering, infrastructuur, richtlijnen, intensiteiten, bewonersenquête Het projectHet meest recente verkeerscirculatieplan (VCP) van de gemeente Bloemendaal dateert uit 1999. In de 18 jaar tussen 1999 en 2017 is er veel veranderd in de gemeente Bloemendaal en in het verkeer in het algemeen. Veranderingen die vragen om een update van het VCP. Deze update is…
Verkeer naar de Cruiseterminal Rotterdam
Steekwoorden Parkeren, verkeersgeneratie, capaciteit, inpassing , ontwerp Het projectDe zeecruiseterminal Rotterdam bevindt zich midden in de stad op de Wilhelminapier, aan de voet van de Erasmusbrug. Hoewel de aangemeerde cruiseschepen een prachtig gezicht opleveren, trekken deze aan de landzijde ook veel verkeer aan: excursiebussen, passagiers en goederen die worden gebracht en gehaald, taxí’s en bezoek.…
Verlenging Amstelveenlijn naar Uithoorn
Steekwoorden Vervoerwaarde, exploitatie, lijnvoering, halte- en tracéontwerp Het projectDe vervoerregio Amsterdam en de gemeentes Amsterdam, Amstelveen en Uithoorn werken vanaf 2014 aan de doortrekking van de sneltram Amstelveen – Amsterdam (lijn 51) naar Uithoorn. Het project is in een sneltreinvaart gekomen na het besluit om de Amstelveenlijn om te bouwen tot een volwaardige sneltram en…
Tramhalte Utrecht CS
Steekwoorden Ontwerp, gedrag, voetgangersstromen, wayfinding, overstappen Het projectEr vindt een complete metamorfose plaats van het stationsgebied in Utrecht. De nieuwe stationshal en het busstation zijn inmiddels gereed en in 2017 en 2018 wordt er gewerkt aan een verhoogd stationsplein met verbinding naar het compleet vernieuwde Hoog Catharijne. Ook komt er een nieuw tramstation, waar vanaf…
Evaluatie pilots Flexnet Gelderland (Cargo Hitching, Flip ‘n Klaar)
Steekwoorden Vernieuwing openbaar vervoer, vraagafhankelijk vervoer, regiotaxi, deeldiensten, informatievoorziening, goederenvervoer, deelauto’s, deelfietsen Het projectDe mobiliteitsmarkt is sterk in beweging. Door maatschappelijke ontwikkelingen en technologische vooruitgang treden veel aanbieders van nieuwe mobiliteitsdiensten toe tot de mobiliteitsmarkt. De nadruk ligt hierbij op efficiënter en meer duurzaam gebruik van vervoermiddelen (vraaggericht OV, deeltaxi-concepten, het nieuwe carpoolen, deelauto- en deelfiets-concepten).…
Bijdrage discussie maatwerkvoorzieningen
Steekwoorden Vernieuwing openbaar vervoer, particulier initiatief, ‘onderkant’ van de markt Het projectXTNT is al een hele tijd actief op het terrein van maatwerkvoorzieningen binnen het collectief vervoer. De trend om het OV-aanbod zoveel mogelijk af te stemmen op de feitelijke vervoersvraag, betekent dat de laatste jaren het openbaar vervoer in kleinstedelijk en landelijk gebied behoorlijk…
Toolbox Smart Mobility
Steekwoorden Innovatie, Smart Mobility, Minder Hinder, Toolbox, beproefde maatregelen Het projectWeggebruikers die te maken krijgen met werkzaamheden vragen steeds vaker om slimme, persoonlijke reisinformatie en tools om de hinder die zij onderweg ervaren te verminderen. Als aanleg- of onderhoudsproject kan je daarom eigenlijk niet meer zonder dergelijke ‘Smart Mobility’ maatregelen. Toch is de inzet van…
Gedragsbeïnvloeding Feyenoord City
Steekwoorden Feyenoord, mobiliteitsplan, Gedragsbeïnvloeding, Kwartiermakerschap Het projectDe gebiedsontwikkeling Feyenoord City met een nieuw stadion aan de Maas biedt volop kansen en uitdagingen. Eén van de belangrijke uitdagingen betreft het efficiënt organiseren van de mobiliteit van en naar het nieuwe stadion. Om dat te realiseren is een mobiliteitsplan opgesteld dat voorziet in zowel infrastructurele aanpassingen als gedragsbeïnvloedende maatregelen.Rol…
Haalbaarheidsonderzoek PraktijkProef Amsterdam
Steekwoorden Slimme mobiliteit, reisinformatie, regio Amsterdam, verkeersmanagement Het projectDe bereikbaarheid van Amsterdam staat de komende jaren onder druk. Door de autonome groei stijgt de vraag naar mobiliteit en om deze vraag te faciliteren wordt de komende tien jaar een flinke uitbreiding van de infrastructuur gerealiseerd. Deze bouwprojecten brengen hinder met zich mee. De gevolgen hiervan…
Quick-scan verkeersveiligheid rotonde Eike’s Hof Gorinchem
Steekwoorden Infrastructuur, gedrag, Human Factors, inspraak bewoners, verkeersveiligheid Het projectIn Gorinchem bevindt zich de rotonde Eike’s Hof. Bijzonder aan de rotonde is dat hij op een hellend vlak ligt. De rotonde sluit direct aan op een hoge brug en zorgt ervoor dat fietsers die daar vanaf komen met hoge snelheid de rotonde oprijden. Dit leidt…
Campagne “Rijden zonder Invloed” voor ROV Oost-Nederland
Steekwoorden Verkeersveiligheid, alcohol, drugs, zware medicijnen, gedragsverandering, preventie, samenwerken Het projectROV Oost-Nederland is een netwerkorganisatie en expertisecentrum op het gebied van verkeersveiligheid voor de provincies Gelderland en Overijssel. Eén van hun speerpunten is het terugdringen van rijden onder invloed van alcohol, drugs of zware medicijnen. Een consortium, naast XTNT bestaande uit Responsible Young Drivers en…
Change is cool: handvatten voor fietsstimulering
Steekwoorden Fietsstimulering, spitsmijden, evaluatie, werkgevers- en werknemersaanpak, Beter Benutten, kennisdeling Het projectBeter Benutten zet al jaren in op het stimuleren van het gebruik van de fiets in plaats van de auto. In het hele land is hierdoor veel ervaring opgedaan met fietsstimulering. Bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ontstond de behoefte om de kennis…
Slimme routegeleiding hefbrug Waddinxveen
Steekwoorden Congestie, PR-campagne, gedragsmaatregelen, samenwerken, dynamische routeinformatie Het projectHet doel van dit project is het verleiden van automobilisten om via een andere route van en naar Waddinxveen te rijden dan via de meest logische route: over de hefbrug. De historische hefbrug over de Gouwe sluit aan op de provinciale weg N207. Bij deze aansluiting ontstaan…
Gedragsinterventie fietsparkeren bij station Veenendaal
Steekwoorden Foutgeparkeerde fietsen, stationsgebied, sociale beïnvloeding (normen), informeren, doorbreken gewoontes Het projectHet station Veenendaal Centrum heeft twee sporen en aan weerszijden fietsparkeervoorzieningen. Het station beschikt over voldoende parkeerplekken om alle fietsen te stallen, maar kampt desondanks met een fietsparkeerprobleem: stallingen aan de stadskant staan overvol terwijl stallingen aan de zuidkant grotendeels leeg staan. Door ruimtegebrek…
Gebiedsgericht spitsmijden Beter Benutten Vervolg (IMMA) Provincie Utrecht
Steekwoorden (Avond)spitsmijden, belonen, gedragsverandering, app, Beter Benutten, ervaren, kentekenregistratie, tijdmijden, thuiswerken, fietsen en reizen met openbaar vervoer Het projectNo Spits Today richt zich op de spitsreiziger die in de avondspits vertrekt vanuit een van de economische kerngebieden in Midden Nederland en een bestemming heeft binnen 15 kilometer daarvan. De doelgroep wordt bepaald via kentekenregistratie, een…
Omgevingsmanagement bij de Renovatie Velsertunnel
Steekwoorden Draagvlak, Stakeholders betrekken, Van tegenstand tot medestand, omgevingsmanagement Het projectIn 2016 was de Velsertunnel in het kader van grootschalige renovatiewerkzaamheden voor een periode van 9 maanden volledig afgesloten voor al het verkeer. Om de regio bereikbaar te houden heeft Rijkswaterstaat een bereikbaarheidsplan opgesteld met daarin het kader voor de in te zetten verkeers-, mobiliteits-…
Werkgeversbenadering Brabant mobiliteitsnetwerk
Steekwoorden Brabant mobiliteitsnetwerk, mobiliteitsmanagement, communities, verbinden, inspireren, activeren, samenwerken, snelfietsroutes, fietsregisseur Het projectMobiliteit is voor Brabant van levensbelang. Dat geldt ook voor de bereikbaarheid van economische toplocaties. Het Brabant mobiliteitsnetwerk (bmn) verbindt partijen die vanuit een gedeelde visie en ambitie samenwerken aan concrete oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken op economische toplocaties (denk aan campussen), langs corridors (zoals…
Zuid-Holland bereikbaar met Smart Mobility
Steekwoorden Smart mobility, Maastunnel, minder hinder, reisinformatie, samenwerking Het projectEr staan grote werkzaamheden op de planning op het wegennet in Zuid-Holland, zoals de renovatie van de Maastunnel. Het weggennet, dat nu al zwaar belast is, zal te maken krijgen met verminderde capaciteit. Bij de voorbereiding van de verschillende hinderprojecten in de regio werken de wegbeheerders…
ITS en de gebruiker
Steekwoorden ITS, gedrag, smart mobility, gebruiker Het projectWie Smart Mobility zegt, denkt aan technische hoogstandjes. En die zijn er ook volop. De techniek beïnvloedt ons gedrag en ons gedrag beïnvloedt op haar beurt (de ontwikkeling van) de techniek. Een wederzijdse afhankelijkheid dus, waar wij de aandacht voor hebben, die binnen Smart Mobility nog vaak ontbreekt.…
Reisinformatie voor de Renovatie Velsertunnel
Steekwoorden Mobiliteitsmanagement, smart mobility, omgevingsmanagement, reisinformatie, stakeholders Het projectIn 2016 was de Velsertunnel in het kader van grootschalige renovatiewerkzaamheden voor een periode van 9 maanden volledig afgesloten voor al het verkeer. Om de regio bereikbaar te houden heeft Rijkswaterstaat een bereikbaarheidsplan opgesteld met daarin het kader voor de in te zetten verkeers-, mobiliteits- en communicatiemaatregelen.…
Analyse doorstroming met Floating Car Data Utrecht
Steekwoorden Floating car data, big data, stedelijke mobiliteit, doorstroming, reistijden, analyse Het projectSinds de invoering van verkeersdosering op het kruispunt Oudenoord-Weerdsingel W.Z. krijgt de gemeente Utrecht veel klachten en opmerkingen over het ontstaan van hinderlijke wachtrijen en een verslechterde bereikbaarheid. Om inzicht te krijgen in de mate van hinder heeft XTNT in samenwerking met Simacan…
Ontwerp ’t Goylaan in Utrecht
Steekwoorden Verkeersontwerp, herinrichting, fietsroutes, gedrag, shared space, duurzaam veilig Het projectDe gemeente Utrecht wil de binnenring meer als stadsboulevard laten functioneren, doorgaand verkeer op de ring weren en een aantrekkelijker leefklimaat creëren. Als onderdeel van de binnenring werd in 2016 daarom de ’t Goylaan opnieuw ingericht. Vanwege de doelen van de gemeente op het gebied…
Ontwerp fietsoversteek Lange Kerkdam Wassenaar
Steekwoorden Verkeersontwerp, herinrichting, fietsroutes, gedrag, shared space, duurzaam veilig Het projectDe Lange Kerkdam in Wassenaar is de hoofdtoegang tot het dorp en sluit aan op de N44 Leiden- Den Haag. De weg is ook een drukke busroute en fietsroute en heeft veel aanliggende woningen met inritten. De komst van de nieuwe fietstunnel onder de N44…
Quick-scan verkeersveiligheid bypass Zandkreekbrug Zeeland
Steekwoorden Verkeersontwerp, bebording, wayfinding, verkeersmanagement, verkeersveiligheid, gedrag Het projectAls de brug ter hoogte van de Zandkreekdam bij Goes open gaat kunnen automobilisten via de bypass (tweede brug) van het sluizencomplex verder rijden. Ondanks allerlei verwijzingen en bebording blijven veel automobilisten wachten voor de openstaande brug en blokkeren ze soms de doorgang naar de bypass. Ongeduldige…
Ontwikkeling en promotie van snelfietsroutes
Steekwoorden Snelfietsroutes, infrastructuur, ontwerp, gedrag, communicatie, fietsstimulering, proces, werkgevers De projecten:Snelfietsroutes zijn populair. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en vormen een ideaal ‘middel’ om fietsen tussen steden te stimuleren. XTNT is op meerdere vlakken actief om de ontwikkeling en promotie van deze snelfietsroutes een stap verder te helpen. Zowel rond de voorbereiding en…
Lokale aanpak voor veilig fietsen Zuidplas
Steekwoorden Fietspaden, fietsveiligheid, infrastructuur, gedrag, fietsoversteek Het projectDe gemeente Zuidplas heeft fietsen hoog in het vaandel staan. De gemeente wil het fietsgebruik onder haar inwoners vergroten en vindt dat een goede verkeersveiligheid een belangrijke randvoorwaarde is om daadwerkelijk meer mensen op de fiets te krijgen. De gemeente Zuidplas vroeg XTNT daarom om een Lokale Aanpak…
Hinderbeperking op fietspaden Stationsgebied Utrecht
Steekwoorden Fietsveiligheid, quick-wins, infrastructuur, gedrag, schouwen Het projectIn het stationsgebied van Utrecht vond in 2015 een groot aantal werkzaamheden plaats. De gemeente vond het belangrijk om de hinder voor fietsverkeer zoveel mogelijk te beperken tijdens de werkzaamheden en vroeg XTNT om dit te monitoren. Hierbij lag de nadruk op het gedrag van de fietser en…
Fietsstrategie provincie Groningen
Steekwoorden Fietsstrategie, draagvlak, klankbord, doelgroepenbenadering Het projectDe provincie Groningen was toe aan een nieuwe fietsstrategie. De Fietsnota van de provincie was pas vier jaar oud, maar gezien de snelle ontwikkeling binnen het fietsdomein en de toenemende aandacht voor fiets, vroegen de Staten om een nieuwe fietsstrategie. De fietsstrategie is opgesteld in overleg met vele (omgevings)partijen,…
Educatieprogramma De Campagnefabriek
Steekwoorden Smartphonegebruik op de fiets, jongeren, self persuasion (zelfovertuiging), interactie, ontwikkeling campagne Het projectSmartphonegebruik in het verkeer komt veel voor, met name onder jongeren. Naar aanleiding van de landelijke campagne ‘Aandacht in het verkeer’ ontstond bij de Stadsregio Amsterdam (SRA) en politie Zaanstreek vraag naar een regionale maatregel om het smartphonegebruik bij jongeren op de…
Onderzoek drukte op fietspaden Zeeland
Steekwoorden Fietsveiligheid , fietspaden, (elektrische) fiets, drukte, toeristen, scholieren, forenzen, gedrag, infrastructuur De projectenDat de fietspaden in Zeeland in trek zijn heeft ook zijn keerzijde: fietspaden worden steeds drukker en er zijn steeds meer verschillende soorten gebruikers op het fietspad aanwezig. Op de recreatieve fietspaden leidt deze drukte in de zomer tot (bijna-) ongevallen en…
Werkgeversaanpak fiets in Brabant
Steekwoorden Werkgeversplatform, fietsstimulering, fietsfaciliteiten, verbinden, activeren, snelfietsroutes, Beter Benutten Vervolg Het projectIn steeds meer overheidsprogramma’s vragen we werkgevers zich in te zetten om hun medewerkers meer te laten fietsen. De provincie Noord-Brabant concludeerde dat de werkgevers hiervoor te weinig handvatten kregen. Daarom is het Werkgeversplatform Ons Brabant Fietst opgezet. Een platform met als doel werkgevers te…
Fietsstimuleringsprogramma’s Beter Benutten Vervolg (IMMA) Regio Maastricht en Provincie Utrecht
Steekwoorden Fietsstimulering, spitsmijden, belonen, app, Beter Benutten, ervaren, competitie, bedrijvenbenadering, werkgevers, werknemers Het projectEen belangrijk doel binnen Beter Benutten Vervolg was het zorgen voor minder auto’s in de spits. Hiervoor is gedragsverandering van automobilisten nodig. De regio’s Maastricht en Midden Nederland wilden hierbij inzetten op de fiets en werken met het programma ‘In Beweging’. XTNT…
HOV oost-westverbinding Amstelveen
Steekwoorden HOV, tracéstudie, infrastructuur, ontwerp Het projectEén van de eerste projecten voor hoogwaardig openbaar vervoer was de Zuidtangent van Amsterdam Zuidoost via Amstelveen naar Schiphol, Hoofddorp en Haarlem. Inmiddels is het netwerk van HOV-lijnen uitgebreid en opgegaan in R-net. Het tracé van de HOV-lijn loopt grotendeels over vrije busbanen maar rijdt in Amstelveen deels samen…
Evaluatie streekconcessies Stadsregio Amsterdam
Steekwoorden Openbaar vervoer, aanbesteding, concessie Het projectTer voorbereiding op de aanbesteding voor het openbaar vervoer voor de concessie Amstelland-Meerlanden was behoefte aan een overzicht van de (praktijk-)ervaringen uit de OV-aanbestedingen Zaanstreek en Waterland. Extra aandacht was er voor de concessie Waterland, waar EBS voor het eerst een concessie op de Nederlandse markt had gewonnen. XTNT…
Transferiumbeleid ‘s-Hertogenbosch
Steekwoorden Transferia, ketenmobiliteit, parkeerbeleid stadsvervoer Het projectAl eind jaren ’90 bleek uit een studie die wij voor de provincie Noord-Brabant uitvoerden, dat de potentie voor succesvolle transferia in ’s-Hertogenbosch het grootst was van alle grote Brabantse steden. ’s-Hertogenbosch had/heeft een aantrekkelijke binnenstad die op piekmomenten niet goed bereikbaar was met de auto door congestie en…
Concessiebeheer Amsterdam
Steekwoorden Concessie, concessiebeheer, openbaar vervoer, vervoersautoriteit, vervoerder, stadsvervoer Het projectDe GVB-concessie in Amsterdam is een bijzondere concessie. Het is één van de grootste stads- en streekvervoer concessies van het land en in Amsterdam speelt altijd wat. XTNT voerde bijna drie jaar het concessiebeheer voor deze concessie uit en kreeg daarbij te maken met verschillende uitdagingen:…
Ondersteuning afdeling OV Provincie Noord-Brabant
Steekwoorden Procesmanagement, openbaar vervoer, doorontwikkeling Het projectDe provincie Noord-Brabant is constant bezig het openbaar vervoer optimaal af te stemmen op de feitelijke vervoersvraag. Hierbij spelen toekomstige ontwikkelingen een belangrijke rol. Het is zaak om nu al voor te sorteren op de mobiliteitsvraag van morgen en kansrijke innovaties aan te grijpen om tot vernieuwing van het…
Kadernota mobiliteitsplan met uitvoeringsplan voor Oegstgeest
Steekwoorden Mobiliteitsplan, kaders, uitvoering, draagvlak, doelgroepen, beleid, ontwikkelingen Het projectOegstgeest had behoefte aan een nieuw beleidsplan op het gebied van mobiliteit en verkeer. Het doel van dit plan was het helder en eenduidig beschrijven van de gewenste ontwikkeling op het gebied van mobiliteit en verkeer en de instrumenten om die te realiseren. Op 23 juni…
Mobiliteitsplan medewerkers, bezoekers en leveranciers gemeente Utrecht
Steekwoorden Mobiliteitsplan, draagvlak, doelgroepen, verhuizing, duurzame mobiliteitskeuzes Het projectDirect naast het knooppunt van openbaar vervoer Utrecht Centraal Station, is het nieuwe Stadskantoor voor de gemeente Utrecht gerealiseerd. In oktober 2014 is het nieuwe Stadskantoor in gebruik genomen. Vanaf dat moment moesten grote groepen mensen een nieuwe weg naar de gemeente vinden. Dit was voor de…
Verkeersveiligheid rondom scholen Kerkweg Wognum
Steekwoorden Verkeersveiligheid, gedrag, omgevingsmanagement, bewoners, keukentafelgesprek Het projectDe Kerkweg in Wognum was oorspronkelijk een landelijke weg aan de rand van het dorp. Door de komst van een nieuwbouwwijk ligt de Kerkweg nu midden in bewoond gebied. Ter hoogte van de rotonde op de Kerkweg zijn twee scholen gebouwd. In de ochtend ontstaan gevaarlijke situaties door…