Verkeersonveiligheid? Handhaving is dé oplossing… Toch?!
Last van snelheidsduivels? Dan voer je een trajectcontrole uit. Continu automobilisten die door rood rijden? De roodlichtcamera is je beste vriend! Dronkenlappen achter het stuur? Dat los je gewoon op met een alcoholcontrole. Handhaving lijkt vaak hét antwoord op verkeersonveilige situaties. Maar: als een 30-weg praktisch op een snelweg lijkt – recht, zonder obstakels, met perfect glad asfalt – nodigt dat (onbewust) al snel uit tot hardrijden. Handhaving heeft dan maar beperkt effect. Om een veilige verkeerssituatie te creëren, is meer nodig. Een goede samenwerking tussen de wegbeheerder en de politie is hierin cruciaal. De provincie Noord-Brabant zet hier dan ook volop op in.
Pilot ‘handhaving’ PRIOR
In Brabant startten ze in 2020 met de pilot ‘PRIOR’. Een proef waarin het verbeteren van de samenwerking tussen politie en wegbeheerder centraal staat. Deze pilot vond plaats in de regio Hart van Brabant, de – zoals de naam al doet vermoeden – centraal gelegen regio in Brabant waartoe de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Waalwijk en Tilburg behoren. In deze regio constateerden ze dat er eigenlijk beperkt sprake was van (structureel) overleg tussen de verkeerskundigen van de wegbeheerder en de basisteams van de politie. Hierdoor was de inzet van handhaving niet altijd even effectief. Wegbeheerders wensten handhaving op plaatsen waar dat weinig zinvol was (lees: die eerdergenoemde 30-weg die wel wat wegheeft van een snelweg) en anderzijds zagen basisteams naast handhaving veel kansen op het gebied van infrastructurele maatregelen of gedragsinterventies.
Op naar een betere samenwerking
Daarom riepen betrokken ambtenaren en medewerkers van de politie de pilot PRIOR in het leven. In deze proef werden de ambtenaren én wethouders verkeer van de gemeenten en de politieagenten van de basisteams dichter tot elkaar gebracht. Allereerst maakten ze uitgebreid kennis en vervolgens bepaalden ze eerst afzonderlijk en daarna gezamenlijk voor ‘hun gemeente’ op welke locaties het komende jaar de focus voor verkeershandhaving kwam te liggen. Deze plusminus vijf locaties werden bepaald op basis van verkeersveiligheidsdata (ongevalscijfers, snelheidsmetingen, maar ook klachten van bewoners of observaties van weginspecteurs), waarna werd afgewogen of handhaving hier realistisch en zinvol zou zijn. Daarnaast was de afspraak dat de gemeente voor tenminste één van deze locaties de mogelijkheden verkent voor verdiepend onderzoek dan wel het treffen van aanvullende verkeersveiligheidsmaatregelen om die situatie veiliger te maken. Dit gaat dan bijvoorbeeld om een voorlichtingscampagne of het aanpassen van de infrastructuur. Niet alleen handhaving als oplossing, maar een meer integrale aanpak dus.
Brabantbrede uitrol
Pilots hebben natuurlijk een experimenteel, tijdelijk karakter. PRIOR beviel echter zo goed, dat de regio Hart van Brabant besloten heeft door te gaan met deze nieuwe werkwijze. En ook de andere Brabantse regio’s hebben oren naar het gedachtengoed van deze pilot. De provincie Noord-Brabant helpt de regio’s graag op weg. En dat is waar XTNT om de hoek komt kijken! XTNT’er Dagmar evalueerde als onderdeel van haar detachering bij de provincie Noord-Brabant de pilot. In gesprek met diverse ambtenaren en medewerkers van de politie kwam zij tot verfrissende inzichten en verbeterpunten voor een bredere implementatie in Brabant. De kern: breng mensen écht samen en blijf in contact. De coronamaatregelen zorgden voor een afstand, waardoor het soms moeilijk was de pilot op gang te houden – uit het oog, uit het hart (van Brabant) zullen we maar zeggen. Juist het elkaar weten te vinden en laagdrempelig in contact blijven, vormt het succes voor een goede samenwerking. Daarnaast is het essentieel om resultaten in kaart te brengen en met elkaar te delen. Hierdoor houd je zicht op de effecten van je inspanning, zie je waar je successen boekt, en kun je eventueel ook besluiten om de focus van verkeershandhaving tussentijds te verleggen. In 2022 gaat Dagmar in beeld brengen hoe de samenwerkingsstructuur tussen gemeenten en de basisteams in Oost-Brabant op dit moment verloopt, om vervolgens te beoordelen of en op welke wijze het gedachtengoed van PRIOR ook (structureel) in de andere GGA-regio’s geïmplementeerd kan worden. Op naar een verkeersveiliger Brabant!
Meer weten?
Wil je meer weten over de pilot? Of heb je zelf een handhavingsvraagstuk? Neem dan contact op met Dagmar van de Schraaf.