Opgave
Utrecht West is een druk punt in de gemeente. Omringd door de A12 en gesplitst door de A2 ligt Utrecht West in een gebied met een flinke verkeersintensiteit en veel woningen en bedrijven. Dit beïnvloedt het woon-werkverkeer: het gebied kent geen dinsdag-donderdag piek maar een maandag-donderdag piek. De snelweg bij de Leidsche Rijntunnel staat regelmatig vast en het omliggende wegennet slibt dicht. Een mix van vrachtverkeer, personenverkeer, fietsers en ov zorgt voor problemen, maar biedt ook kansen.
Vraag van de opdrachtgever
Om prettig en emissieloos reizen te realiseren, werkt Goedopweg samen met werkgevers. Als mobiliteitscoach informeert Jason bedrijven op het gebied van duurzame mobiliteit, gebruikmakend van zijn kennis over werkgeversbenaderingen en alternatieve vervoermodaliteiten. Bovendien zijn we bij XTNT vertrouwd met het raakvlak tussen provincie, gemeente, parkmanagement en bedrijven.
Bedrijven worden eerst benaderd door een acquisiteur. Die zorgt voor helderheid over wat Goedopweg kan bieden en wat vanuit werkgevers wordt verwacht. Vervolgens neemt de coach over om met tooling, factsheets en middelen bedrijven te helpen met hun mobiliteitsbeleid. Via 0- en 1-metingen en enquêtes krijgt de mobiliteitscoach inzicht in de gerealiseerde automijdingen.
Aanpak van XTNT
Het doel als mobiliteitscoach binnen Goedopweg is werkgevers benaderen met kennis, het inspireren en motiveren om het mobiliteitsbeleid anders in te zetten en daarmee bij te dragen aan (meetbaar):
- Minder verkeershinder door mijden/spreiden;
- Meer gebruik van fiets, ov en deelmobiliteit;
- Omgevingsplannen en onderhoud van de gemeente: de beleving van bedrijven op het gebied van mobiliteit in hun omgeving wordt gesignaleerd en teruggekoppeld aan de gemeente;
- Commitment bij bedrijven aan een impactvol mobiliteitsbeleid;
- Collectiviteit van bedrijven: waar mogelijk en werkbaar brengt de mobiliteitscoach bedrijven uit eenzelfde omgeving samen in kennissessies en rondetafelgesprekken. Zo treedt een groep bedrijven op als krachtige ambassadeur richting de gemeente.
Resultaten
Utrecht West is nou eenmaal een druk gebied, met veel verkeer op zowel de noord-zuid als de oost-west as. Veel weggebruikers maken gebruik van het hoofdwegennet zonder in het gebied te wonen of werken. Ze beïnvloeden de verkeersbeleving en drukte. Het anders inzetten van het mobiliteitsbeleid is voor organisaties vaak een proces dat aandacht vraagt. Sinds de start komt Goedopweg steeds sneller bij meer bedrijven binnen. Er lijkt een positieve omslag te komen op het gebied van toewijding bij bedrijven. De lijnen tussen stakeholders zijn kort en de samenwerking binnen het team transparant en efficiënt. Er is een groeiend besef dat de uitdagingen rondom mobiliteit gemeenschappelijk zijn!