Fotograaf: Tom Feenstra
Gepubliceerd op 16-05-2023 om 09:20
Fotograaf: Tom Feenstra
De geleerde lessen van de Piet Heintunnel
Sinds 20 januari is de Piet Heintunnel, na een renovatie van zo’n 1,5 jaar, weer open voor verkeer. Heel fijn voor de weggebruikers en bewoners van Amsterdam, én een grote mijlpaal voor het hele projectteam van de Piet Heintunnel. Na al die tijd, kunnen ook XTNT’ers Jasper de Vries en Lisanne de Wijs het project als mobiliteitsmanagers afsluiten, toch wel met wat pijn in het hart. Maar vooral met een voldaan gevoel; want wat zijn er mooie resultaten geboekt!
Lisanne: “Jasper en ik waren bij de renovatie van de Piet Heintunnel verantwoordelijk voor het mobiliteitsmanagement. Een uitdagende, maar zeker geslaagde, klus. Kort samengevat, kunnen we zeggen dat de bereikbaarheidsdoelstellingen van het project zijn behaald: ernstige verkeershinder bleef uit en de mobiliteitsmanagementmaatregelen zijn volop gebruikt. Daar word je als mobiliteitsmanager dan toch wel heel blij van!”
De opgave tijdens de renovatie
We schreven eerder al over de rol van XTNT bij de renovatie Piet Heintunnel. Het bereikbaar houden van de stad tijdens de sluiting van de tunnel was de belangrijkste opgave. Vanwege de duur van de renovatie en het belang van de tunnel als verkeersader in Amsterdam, was echt iets extra’s nodig. Aanvullend op het standaard BLVC-plan dus, daarvoor waren Jasper en Lisanne aan zet. Jasper: “Automobilisten moesten écht iets anders gaan doen: buiten de spits, met een andere modaliteit, of helemaal niet reizen. Hiervoor namen we maatregelen zoals het stimuleren van reisopties zoals de (elektrische) fiets, deelfietsen en -scooters, P+R-voorzieningen en tram 26. Ook deden we de oproep om thuis te werken, wat vanwege de coronamaatregelen destijds toch al veel gebeurde. Informatie over de sluiting en alternatieve reisopties brachten we onder de aandacht met een uitgebreide, multimediale communicatiecampagne.”
Mobiliteitsmanagement: de resultaten
Jasper: “Vanwege Covid-19 was dit een ander project dan we gewend zijn. Zo waren de mobiliteitsplannen gemaakt, maar was door de coronamaatregelen niet zeker of en in welke mate de mobiliteitsmaatregelen nog nodig zouden zijn én of ze gebruikt mochten worden, bijvoorbeeld het openbaar vervoer.” Lisanne vult aan: “We zien dat de verschillende mobiliteitsmaatregelen uiteindelijk goed zijn gebruikt en op de omleidingsroutes nauwelijks sprake was van (structureel) langere reistijd. De grootste impact is gemaakt door de hoge mate van thuiswerken, waar we vanuit het project op stuurden, maar waar de coronamaatregelen natuurlijk ook een grote invloed op hadden. Verder zien we dat er bijna 215.000 fietskilometers zijn afgelegd met het ‘Piet Heintunnel fietsstimuleringsprogramma’, werden er speciaal voor de renovatie 70 extra deelscooters beschikbaar gesteld, zijn weggebruikers via navigatieapps gestimuleerd via de gewenste omleidingsroutes te rijden, en zijn met geotargeting gedurende de hele looptijd van het project ruim 4 miljoen berichten getoond over de reisalternatieven.”
Drie lessen voor hinderprojecten
Jasper en Lisanne hebben samen met hun ‘tunnelteam’ drie lessen gedefinieerd voor de aanpak van dit soort projecten, die zij zelf nu ook al toepassen in bij de projecten Vernieuwen Van Brienenoordbrug en Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland:
- Focus op bereikbaarheid in brede zin: staar je niet blind op een kwantitatief doel zoals een aantal spitsmijdingen, maar focus je op het bereikbaar houden van het gebied en anders reizen in het algemeen. Het gaat tenslotte om bereikbaarheid en tevredenheid van omgeving en weggebruikers.
- Maak een integrale aanpak vanuit verschillende disciplines. Werk veel samen met bijvoorbeeld verkeersmanagement en communicatie, maar ook andere disciplines in je projectteam zoals de omgevings- en inkoopadviseurs. Zorg ook dat je één gezamenlijk bereikbaarheidsteam hebt met een gezamenlijk budget.
- Investeer in een goede samenwerking: door over je eigen projectgrenzen heen te kijken en te focussen op een breder gebied, kun je beter aanhaken op lopende initiatieven in plaats van alles zelf (tijdelijk) neer te zetten. Daarmee kom je eerder tot structurele gedragsverandering.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mobiliteitsaanpak bij de Piet Heintunnel? Of heb je hulp nodig om de drie lessen ook in andere projecten toe te passen? Neem dan gerust eens contact op met Lisanne.