Door het jaar heen vinden er verschillende Doortrappen activiteiten plaats en om ervoor te zorgen dat deze goed gemonitord en geëvalueerd kunnen worden krijgen de deelnemende doortrappers een vragenlijst over de activiteit. Zo wordt opgehaald hoe de activiteit ervaren werd, wat degene aan de activiteit heeft gehad en wat er in de toekomst nog beter kan.
In deze vragenlijst staat ook de vraag “Mag ik of een collega u eventueel kort bellen met wat extra vragen?”. Deze vraag wordt gebruikt om Doortrappers die daarvoor open staan een paar weken na de activiteit te bellen om een nog dieper inzicht te krijgen in de ervaringen. Omdat dit telefoongesprek op een later moment plaatsvindt zorgt dit ook dat we meer inzicht krijgen in welke onderdelen van de activiteit de deelnemers bijblijven.
Voor het telefoongesprek start wordt eerst gekeken aan welke activiteit de Doortrapper heeft deelgenomen, waar en wanneer deze plaatsvond en wordt er gecheckt of andere zaken bij deze specifieke activiteit een rol spelen. Zo kunnen we aan de Doortrapper direct duidelijk maken waarvoor we bellen. Een korte voorbereiding voordat we aan het gesprek beginnen maakt dat het gesprek soepel verloopt.
Het gesprek met een Doortrapper
Zodra de telefoon wordt opgenomen maakt Lieke of Robert van XTNT de link met de Doortrapper. Voor de Doortrapper is het al even geleden dat hij/zij heeft deelgenomen aan een activiteit. Vaak zit er drie tot vier weken tussen. Door Doortrappen, de naam van de buurtsportcoach en de activiteit bij naam te benoemen gaat er vaak een lichtje branden. We leggen dan altijd kort uit dat we de ervaring van de doelgroep belangrijk vinden en graag horen wat een Doortrapper van Doortrappen vindt. We vinden het belangrijk dat de Doortrapper de ruimte voelt om de eigen ervaring te delen, ook als deze niet zo positief is.
Nadat we duidelijke herkenning horen bij de Doortrapper, begint wat wij noemen “de leegloopfase”. We starten met een zo’n breed mogelijke vraag over de activiteit. Namelijk wat vond u ervan? Uit deze simpele vraag krijgen we vaak een mooi breed verhaal met allerlei leuke details en anekdotes. Tijdens het antwoord noteert Robert of Lieke wat de Doortrapper vertelt. Wanneer de Doortrapper is uitgepraat vragen we door op opvallende zaken of iets waar de Doortrapper duidelijk iets van vindt. Op deze manier krijgen we een duidelijk beeld van de ervaring van de Doortrapper.

Bij sommige telefoontjes moeten we helaas letten op de tijd. Het is dan wel erg gezellig en er wordt uitgeweid in allerlei details. Ondanks dat wij gezelligheid belangrijk vinden, moeten we ook op de tijd letten. Want we willen ook meer mensen naar hun mening en ervaringen vragen. Dus soms proberen we het gesprek te versnellen om even te vragen naar andere belangrijke punten die bij een activiteit naar voren kwamen.
In het telefonische interview proberen we ook te achterhalen wat mensen ophalen bij een activiteit en of dit hun fietsgedrag ook doet veranderen. Dat is namelijk het doel van Doortrappen. Daarom pakken we na de leegloopfase onze eigen vragen erbij. Vaak vertelt de Doortrapper niet of hij/zij het belangrijk vindt dat er andere deelnemers zijn of dat hij/zij nog twijfels heeft om nog extra stappen te zetten om veiliger te gaan fietsen. Door hiernaar te vragen weten we ook of de activiteit hierop in heeft gespeeld of dat er nog iets ontbreekt in het aanbod voor de Doortrapper.
Helaas merken we dat veel Doortrappers nog altijd onzeker zijn op de fiets en dat een activiteit wel handvaten biedt, maar dat niet de onzekerheid wegneemt. Als dit ter sprake komt, nemen we de tijd om hier even bij stil te staan. Voor de Doortrapper is het fijn om gehoord te worden. Soms kunnen we ook nog tips geven om stapjes te zetten in fietsveiligheid. Zo is het al meerdere keren voorgekomen dat iemand twijfelt over de fietshelm, maar aan het eind van het gesprek zegt: “Nu we zo gepraat hebben, ga ik die fietshelm toch aanschaffen (of vaker opdoen).”

Afsluiting en rapporteren
Meestal kunnen we na een kwartier het gesprek afsluiten. Dit doen we door nog een keertje duidelijk te maken wat we gaan doen met de antwoorden die de Doortrapper heeft gegeven. Daarnaast laten we de Doortrapper weten dat er nog veel informatie te vinden is op www.doortrappen.nl. Dit is vaak informatie die aansluit bij de verhalen van de Doortrapper. Verder proberen we meteen te kijken of er in de gemeente van de Doortrapper activiteiten op het programma staan die passend zijn. Tot slot, bedanken we de Doortrapper en hangen we op! En we liegen niet als we zeggen dat we nog nooit zonder glimlach de telefoon hebben opgehangen. Elk gesprek heeft wel iets leuks of bijzonders!
De monitoring en evaluatie stopt niet bij het einde van het telefoongesprek. Direct na het gesprek leggen we de data uit het gesprek vast zodat deze gebruikt kunnen worden voor de rapportage. Zo zorgen we ervoor dat de gedeelde ervaringen van de Doortrappers goed geborgd worden en we deze kunnen gebruiken voor het verbeteren van de toekomstige activiteiten van Doortrappen!