Bestemming nog niet bereikt
Volop ontwikkelingen bij slim informeren van weggebruikers
Het ‘World Wide Web’ is al decennialang niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Niet voor niets dat we met de millenniumwisseling zo bang waren voor een catastrofe. Afgelopen tijd merken we – als gevolg van de coronacrisis – opnieuw de kracht en afhankelijk van het internet. We overleggen via Teams, winkelen online, volgen lessen en congressen via livestreams en het sociale contact met vrienden en familie verloopt grotendeels via social media. Deze razendsnelle digitale ontwikkelingen zien we natuurlijk ook terug in ons vakgebied. Wie heeft er tegenwoordig nog een stratenboek in de auto liggen? Wie maakt nog gebruik van die grote uitvouwbare (en vervolgens onmogelijk terug te vouwen) wegenkaarten? De mogelijkheden van digitale tools voor navigeren zijn nog lang niet uitgeput en blijven ons verbazen. Wat vorig jaar nog onmogelijk leek, is inmiddels de normaalste gang van zaken. We nemen je mee.
Een bezoek aan een onbekende locatie? Navigatieapps als Google Maps, Flitsmeister of Waze vertellen je stap voor stap hoe je moet rijden. Die oldskool borden langs de weg – ja, ze staan er nog – worden hiermee steeds minder belangrijk. Bij werkzaamheden ligt dit anders. Je digitale navigatievriend blijkt dan toch niet altijd even betrouwbaar, en voor je het weet sta je voor een afgesloten weg. Irritant! Bij XTNT zetten we daarom volop in op het op orde brengen van digitaal kaartmateriaal, ook tijdens wegwerkzaamheden. We vormen de schakel tussen de wegbeheerder en marktpartijen met directe lijntjes met navigatiediensten zoals Flitsmeister, Waze, Google Maps en TomTom. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat wegafsluitingen ook digitaal zo goed mogelijk worden doorgevoerd en de weggebruiker automatisch via een geschikte route wordt gestuurd. Hoe goed dit lukt, hangt af van de complexiteit van de werkzaamheden. Een volledige tunnel één keer voor 15 maanden afsluiten is namelijk een stuk gemakkelijker dan afsluitingen op wegvakniveau met een steeds wisselende fasering, zoals bij de Nieuwe N200. Onze ervaring is dat er steeds meer mogelijk is en dat het doorvoeren van afsluitingen of zelfs het intekenen van volledig nieuwe infrastructuur steeds soepeler verloopt. En dit zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar beter gaan. Proactief doorgeven, afstemmen en controleren zoals we bij XTNT doen, draagt hier positief aan bij.
Digitaal verkeersmanagement
Bij de afsluiting van de Piet Heintunnel gaan we nog een stapje verder met het slim sturen van weggebruikers via digitale navigatieapps. Hier experimenteren we met ‘digitaal verkeersmanagement’. Dit houdt in dat we niet alleen afsluitingen doorvoeren, maar dat weggebruikers automatisch zoveel mogelijk op aangewezen omleidingsroutes worden gewezen. We adviseren hiermee de wegen die geschikt zijn voor extra (omgeleid) verkeer. Binnen de navigatieapps Flitsmeister, Waze en Google Maps krijgt de weggebruiker het advies om de aangewezen omleidingsroutes te volgen. Uiteraard heeft dit maar een beperkt effect op ‘de local’ die alsnog een niet aangewezen route kiest, maar voor het beïnvloeden van de routekeuze van de ‘incidentele reiziger’ of de reiziger met een minder goed richtingsgevoel is dit een ideale tool.
In-app notificaties
Naast kaartaanpassingen, wordt met berichtjes via eerdergenoemde navigatieapps Waze en Flitsmeister actief gecommuniceerd met weggebruikers. Het sturen van zogenaamde ‘in-app notificaties’ via deze tools is niet zozeer nieuw, maar heeft zich de afgelopen jaren wel enorm ontwikkeld. Ter illustratie: in 2012 experimenteerden we bij het project Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) voor het eerst met locatiegericht informeren via navigatieapps. Hiermee bereikten we zo’n 750 tot 2000 unieke gebruikers. Toen al een resultaat om trots op te zijn! Bij de Piet Heintunnel in 2021 lag dit aantal nog vele malen hoger. We bereikten hier voorafgaand aan de sluiting 35.000 unieke gebruikers via Waze, en maar liefst 120.000 via Flitsmeister! En de rek is er nog lang niet uit. Bovendien hebben we steeds beter inzicht in de resultaten en effecten van de notificaties.
Nieuwe communicatiekanalen
Het informeren via sociale media is in dit digitale tijdperk natuurlijk onmisbaar. Hier kun je zeer gericht communiceren: op basis van locatie, maar je kunt je doelgroep ook verder specificeren. Dit deden we bijvoorbeeld bij de Spijkenisserbrug, waar we specifiek jongeren wilden bereiken. Dit digitale adverteren ontwikkelt zich ook steeds verder. Zo informeren we bij de Piet Heintunnel via advertenties op veel bezochte apps zoals Nu.nl, AT5 en Buienradar, en experimenteerden we bij de Grote Kruising in Krimpen aan den IJssel met locatiegericht adverteren via commercials op de digitale radio.
Bestemming nog lang niet bereikt!
Kortom: er is steeds meer mogelijk en we bereiken steeds gerichter en slimmer de weggebruiker. De eindbestemming op het gebied van digitaal verkeers- en mobiliteitsmanagement is dus nog lang niet bereikt! Wil je meer weten over slim informeren bij wegwerkzaamheden? Neem dan contact op met Lisanne.