Steekwoorden
Mobiliteitsmanagement, smart mobility, omgevingsmanagement, reisinformatiediensten, stakeholders
Het project
Rijkswaterstaat verbreedt de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere met één of meer rijstroken. Hierdoor verbetert de doorstroming en de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot, door een goede inpassing van de weg in het gebied en de aanleg van meer en hogere geluidsschermen. Schiphol – Amsterdam – Almere is een langlopend programma met vijf deelprojecten. De deelprojecten ‘A10-oost / A1’, A1 / A6’ en ‘A6 Almere’ zijn inmiddels afgerond, project ‘A9 Gaasperdammerweg’ bevindt zich in de afrondende fase en het laatste project ‘A9 Badhoevedorp – Holendrecht’ bevindt zich nu in de uitvoeringsfase.

Rol van XTNT
Het team van XTNT staat bij SAA aan de lat voor het mobiliteitsmanagement voor het gehele programma en de deelprojecten. We zijn in 2010 gestart en zullen tot alle projecten zijn afgerond verbonden blijven aan het programma. Het kader voor onze werkzaamheden is de bereikbaarheidsstrategie van het programma, die bestaat uit drie sporen:
- Werkwijze Minder Hinder:
Hierbij zetten we per SAA-project kansrijke maatregelen in om de verkeershinder te verminderen. Belangrijk aspect hierbij is om de omgeving goed te betrekken om zo tot gedragen maatregelen te komen. - Samenwerking en draagvlak:
Via een bedrijfsbenadering zorgen wij ervoor dat het bedrijfsleven geïnformeerd is over de wegwerkzaamheden en mogelijke verkeershinder. Ook begeleiden wij de publieksmonitoring onder de doelgroepen weggebruikers, omwonenden en bedrijven. Ervaringen van gebruikers zijn weer belangrijke input voor nieuwe plannen en maatregelen. - Gedragsverandering en actuele reisinformatie:
De afgelopen jaren hebben we bij SAA een werkwijze opgezet om gebruik te maken van actuele reisinformatie van marktpartijen die we inzetten tijdens hinderpieken en daarbuiten. SAA wordt vaak als voorbeeld project aangehaald voor het inzetten van innovatieve, Smart Mobility gedreven maatregelen. We werken bijvoorbeeld samen met marktpartijen rondom de reisinformatie apps Flitsmeister, Waze en TomTom. De komende jaren zal SAA zich blijven inzetten om dat innovatieve karakter te behouden. We merken namelijk dat dergelijke maatregelen een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken van de hinder(beleving). De komende jaren ligt de nadruk op reisinformatie en het bieden van gepersonaliseerd reisadvies, dit doen we samen met MAPtm en &Morgen.
Opdrachtgever: Rijkswaterstaat West-Nederland Noord
Projectteam
Matthijs van Orsouw (Adviseur)
M: 06 – 1560 7827
E: stuur mail
Lisanne de Wijs (Adviseur)
M: 06 – 3817 1616
E: stuur mail
Jasper de Vries (Directie/Adviseur)
T: 06 – 4624 6142
E: stuur mail