XTNT-Logo
Menu
Search
Close this search box.
XTNT-Nieuws-Gekleurdepoppetjes

De wondere wereld van XTNT

Verkeerskunde, planologie, psychologie, sociologie, sociale geografie en communicatie. Zomaar wat achtergronden van mijn collega’s bij XTNT. Een rijke verzameling van kennis en vaardigheden in één hechte club. Wat voor voordelen brengt deze mix met zich mee? In de eerste maanden XTNT verwonderde ik mij over deze diversiteit én liet ik me verrassen door de voordelen die dit met zich meebrengt. 

In ons vakgebied zie ik overal om mij heen enorm gedreven professionals. Betrokken vakidioten met specialistische kennis van alle facetten van het verkeerswereldje. Ik zie ook dat er hard gewerkt wordt aan een veilig, duurzaam en rechtvaardig mobiliteitssysteem. Met ruime kennis en enorme inzet ontstaan er innovatieve mobiliteitsconcepten en slimme verkeerssystemen. De voorbeelden zijn alom bekend: mobiliteitshubs, deelmobiliteit, Mobility as a Service (MaaS), coöperatieve intelligente transportsystemen (C-ITS) en intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Veel van deze middelen, zo niet allemaal, dragen bij aan de beoogde mobiliteitstransitie. De transitie die gekoppeld is aan het verwezenlijken van een nóg veiliger, duurzaam en rechtvaardig systeem.  

Ik zie dat de verwachtingen omtrent deze verkeers- en mobiliteitsinnovaties hoog zijn. Al weten we niet exact wat deze nieuwigheden ons gaan brengen, het is naar mijn idee heel waardevol dat men er in de basis veel van verwacht. Voor een transitie is namelijk ook de wil nodig om het anders te gaan doen. Ik zie dan ook een hoop positivisme in de mobiliteitsgemeenschap. Maar behalen we met enkel een steeds ruimer en slimmer mobiliteitsaanbod en de wil om te veranderen, de gewenste resultaten?  

Van nieuwe concepten naar nieuw gedrag

We hebben vanuit verkeer en mobiliteit mooie toekomstplannen op papier staan. Gelukkig is er een diversiteit aan experts die hun duit in het zakje doen om deze plannen ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Zo zie ik nu bij XTNT naast de verkeersspecialisten en mobiliteitsexperts ook gedragsdeskundigen aan het werk. Ik vind het heel interessant als deze verkeerspsychologen mij meenemen in de reis van gebruikers. Hoe kijken zij tegen nieuwe reismogelijkheden aan? Op wat voor manier en op welk moment kunnen wij invloed uitoefenen op hun reisgedrag? Voor mij een eye-opener, want als we ons niet verdiepen in de reizigers kan het zomaar zijn dat we onze innovaties (veel) minder effectief inzetten dan gehoopt. Mij is wel duidelijk dat het verdiepen in het keuzegedrag van de doelgroep zeker gaat helpen om het vernieuwde mobiliteitsaanbod daarop af te stemmen.

De psychologie achter gedragsverandering is al een mooie verbreding van mijn horizon, maar we zijn er nog niet. Ik heb nog meer smaken in de mix voorbij zien komen die cruciaal zijn voor effectieve inzet van mobiliteitsoplossingen. Ik zie dat het werk van onze gedragsexperts bijna onlosmakelijk verbonden is met de communicatie-inzet. Zonder communicatie kunnen we denk ik vrij weinig verandering verwachten. Waarom zou je een andere keuze maken als je geen weet hebt van voor jou relevante alternatieven? Ook merk ik bij mijn collega’s dat je met het nadenken over communicatie ook veel sneller dicht op je doelgroep komt te zitten. Nog nooit heb ik zoveel ideeën gehoord om gewoon eens op de reizigers af te stappen en met hen in gesprek te gaan! Dat klinkt heel logisch om te doen, maar als mobiliteitsexpert is het heel verleidelijk je oplossingen tot in detail uit te denken. Vanachter het computerscherm. Ik heb me in elk geval voorgenomen vaker inspiratie op te doen bij de werkwijze van mijn communicatie- en participatiecollega’s! 

XTNT smaakt naar meer

In mijn eerste maanden bij XTNT heb ik veel nieuwe leuke en vaardige mensen leren kennen. Tegelijkertijd heb ik me enorm verwonderd over de unieke kenniscombinatie van techniek, gedrag en communicatie. Ik kijk ernaar uit om samen met al mijn collega’s te bouwen aan een meer verbonden wereld waarin iedereen zich vrij kan bewegen. Wat leer jij van je collega’s en vakgenoten? En ben je nieuwsgierig wat XTNT voor jou kan betekenen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! 

Meer weten?

Heb je vragen of verdere interesse in dit onderwerp? Vul dan het onderstaande contactformulier in. Wij zorgen dan dat de juiste collega binnen een week contact met je opneemt. De koffie staat klaar!